Dostupni linkovi

Nijemac osuđen na smrt u Bjelorusiji navodno je podnio zahtjev za pomilovanje


Njemački državljanin Rico Krieger osuđen je na smrt u Bjelorusiji (fotoarhiv)
Njemački državljanin Rico Krieger osuđen je na smrt u Bjelorusiji (fotoarhiv)

Njemački državljanin Rico Krieger, kojeg je bjeloruski sud osudio na smrt zbog terorizma, podnio je zahtjev za pomilovanje autoritarnom vladaru zemlje Aleksandru Lukašenku, objavio je 30. jula Telegram kanal Pul Pervogo povezan s Lukašenkovim uredom.

"(Lukašenko) je pozvao ljude uključene u proces (pomilovanja) da čuju detalje, razmišljanja i da dobije 'mišljenje'", rekao je kanal.

Nije bilo moguće neovisno potvrditi je li Krieger službeno podnio zahtjev za pomilovanje.

Pojedinosti o Kriegerovom slučaju nisu bile poznate sve dok grupa za ljudska prava Vyasna ranije ovog mjeseca nije izvijestila da je osuđen na smrt u junu zbog plaćeničkih aktivnosti, terorizma, stvaranja ekstremističke grupe, namjernog oštećenja vozila i ilegalnih operacija s vatrenim oružjem i eksplozivom.

Prema Vyasni, to je bilo prvo suđenje u Bjelorusiji za "plaćeničku djelatnost".

Državni televizijski kanal Bjelorusija-1 je 25. jula emitovao snimak 30-godišnjeg Kriegera kako sjedi iza rešetaka sa lisicama na rukama i "kaje se" za zločine za koje je osuđen.

Tokom 17-minutnog videa Krieger je rekao da mu je žao i izrazio nadu da će ga Lukašenko pomilovati.

Praksa prikazivanja takozvanih video snimaka pokajanja opozicionih političara ili aktivista napravljenih pod očiglednom prinudom nakon njihovog hapšenja uobičajena je u Bjelorusiji godinama.

Krigerovo "priznanje" izgledalo je kao da se koristi u propagandne svrhe, s tim da je govorio njemački s glasovnim prevodom na ruski.

Nakon emitovanja, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je "nepodnošljivo kako je bjeloruski režim paradirao s njemačkim državljaninom na televiziji".

Rekla je da su Ministarstvo vanjskih poslova i njemačka ambasada u Minsku u "bliskom kontaktu" sa Kriegerom i njegovom porodicom i da im pružaju konzularnu podršku.

"Moramo učiniti sve kako bismo osigurali da se njegova prava očuvaju i ostanu zaštićena", dodala je Baerbock.

Bjelorusija je navodno pogubila oko 400 ljudi otkad je stekla neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, prema Amnesty Internationalu, ali pogubljenja stranih državljana su rijetka.

Zemlju vodi dugogodišnji autoritarni vođa Lukašenko, koji je zatočio hiljade disidenata i građanskih aktivista koji mu se protive.

XS
SM
MD
LG