Dostupni linkovi

Udruženja psihologa i pedagoga traže više stručnjaka u školama u Srbiji


Ilustrativna fotografija, nastava u jednoj od beogradskih osnovnih škola
Ilustrativna fotografija, nastava u jednoj od beogradskih osnovnih škola

Više udruženja psihologa i pedagoga u osnovnim i srednjim školama u Srbiji uputilo je 17. novembra zahtev nadležnim institucijama da u školama bude zaposleno više stručnjaka iz tih oblasti i zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministarstvom.

U zajedničkom saopštenju su zatražili da svaka škola ima po jednog pedagoga i jednog psihologa, da hitno bude formirana radna grupa o kojoj će učestvovati ta udruženja.

"Smatramo da je poslednji trenutak da se mišljenje struke i naši zahtevi uzmu u obzir kako bi se na stručan i profesionalan način došlo do suštinskih i prekopotrebnih promena u školskom sistemu", navodi se u saopštenju.

Ta udruženja su dodala da njihov cilj nije samo sprečavanje dalje degradacije struke i prevazilaženje aktuelnih problema, već i da svojim profesionalnim znanjima i veštinama doprinesu da škole postanu dobro i bezbedno mesto za učenike i nastavnike "u kojima se nove generacije vaspitavaju i obrazuju da postanu dobri ljudi i članovi društva".

Saopštenje su potpisali Aktiv psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Srbije, Društvo psihologa Srbije, Pedagoško društvo Srbije, Odeljenje za psihologiju i Odeljenje za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Inicijativa dolazi šest meseci nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja, u kojoj je maloletni napadač vatrenim oružjem ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja, a ranio šest đaka i nastavnicu.

Država je na masovnu pucnjavu u beogradskoj osnovnoj školi odgovorila nizom mera – od razoružavanja stanovništva, do formiranja Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Među merama je i veće prisustvo policajaca u školama, kao i pojačan rad psihologa i pedagoga sa decom.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi i ono koje je usledilo dan kasnije, 4. maja, u selima Dubona i Orašje kod Beograda u kome je ubijeno devet, a ranjeno 14 osoba pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

XS
SM
MD
LG