Dostupni linkovi

Potpredsjednica Kamala Harris u središtu pozornosti dok se Biden povlači


Joe Biden i Kamala Harris u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 12. 8. 2020.
Joe Biden i Kamala Harris u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 12. 8. 2020.

Potpredsjednica Kamala Harris mogla bi postati prva nebjelkinja koju je velika stranka nominirala za predsjednicu nakon što je njezin šef, predsjednik Joe Biden, odustao od utrke zbog porasta pritiska nakon prošlomjesečne debate koja je pokrenula pitanja o njegovoj dobi, oštroumnosti i mogućnosti osvajanja drugog mandata.

Biden je to objavio 21. jula, rekavši da se povlači "u najboljem interesu moje stranke i zemlje" i podržao Harris da bude nova demokratska kandidatkinja na izborima u novembru.

Harris, 59, mogla bi dobiti demokratsku nominaciju na konvenciji stranke koja će trajati od 19. do 21. avgusta u Chicagu ako dovoljan broj delegata pristane prenijeti svoje glasove s Bidena na nju, što bi bio razvoj bez presedana u modernoj predsjedničkoj politici SAD-a.

Ona je favorit za nominaciju, iako još mnogo toga ostaje neizvjesno i drugi bi kandidati mogli ući u ring.

Nominacija Harris promijenila bi utrku koja se trebala oblikovati kao revanš između Bidena i republikanskog kandidata Donalda Trumpa, iako su mnogi Amerikanci vapili za nekim novim.

Njezin bi ulazak također mogao vratiti politiku i rezultate u prvi plan natjecanja kojim je dominiralo intenzivno ispitivanje Bidenove fizičke spremnosti – i njegove sposobnosti da pobijedi Donalda Trumpa – nakon što je govorio nepovezano i djelovao zbunjeno tijekom njihove debate 27. juna.

Bidenov učinak doveo je do upornih poziva visokorangiranih demokrata u Kongresu i donatora da se povuče iz kampanje.

Harris bi ušla u utrku s visokim ulozima - s pitanjima kao što su imigracijska reforma, prava na pobačaj i pomoći Ukrajini za njezinu obranu od Rusije koja visi na koncu – u tijesnoj borbi s Trumpom.
Neodlučni glasači u swing državama kao što su Pennsylvania, Michigan i Wisconsin potencijalno bi mogli odlučiti tko će pobijediti.

Dok usmjeravaju svoje vrijeme i energiju na te ključne države, Trump će vjerojatno napasti Harrisin rad na imigraciji i prikazati je kao predstavnicu "radikalne ljevice" Demokratske stranke.

Harris bi se pak mogla usredotočiti na postignuća administracije u protekle četiri godine, uključujući snažan rast broja radnih mjesta, smanjenje cijena recepata i oprost studentskog duga.

Biden se povukao: Osvrt na njegovo izazovno predsjedništvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Vjerojatno će se također usredotočiti na svoje pokušaje zaštite glasačkih prava i prava na pobačaj. Kao predsjednik 2017.-2021., Trump je deveteročlani Vrhovni sud skrenuo udesno s tri konzervativna kandidata. U značajnoj odluci prije dvije godine, sud je poništio presudu u slučaju "Roe protiv Wadea", presudu iz 1973. kojom se abortus priznaje kao ustavno pravo.

Harris će također vjerojatno napasti Trumpovu kriminalnu prošlost i predstaviti ga kao političara nedostojnog najviše dužnosti u državi.

Trumpa je porota u maju osudila za krivotvorenje financijskih podataka i kazna bi trebala biti izrečena kasnije ove godine, iako je malo vjerojatno da će biti zatvoren.

Trump se također suočava s optužbama u dva druga slučaja, uključujući onaj koji se odnosi na nemire 6. januara 2021. na Capitolu u Washingtonu, kada je pokušao poništiti svoj izborni poraz od Bidena 2020.

Demokrati su Trumpa prikazivali kao prijetnju demokraciji, uključujući i poticanje pobunjenika tijekom nereda, no mogli bi ublažiti svoj jezik – barem kratkoročno – nakon pokušaja ubojstva republikanskog kandidata ovog mjeseca.

U hipotetskom natjecanju između Harris i Trumpa, ankete su bile nedosljedne, pri čemu su neke pokazale da Harris blago vodi pred Trumpom, a druge da zaostaje.

Tada glavna kalifornijska tužiteljica Kamala Harris s guvernerom te savezne države Gavinom Newsomom i gradonačelnikom San Francisca Edwinom Leejem na dočeku predsjednika Baracka Obame 17. 2. 2011.
Tada glavna kalifornijska tužiteljica Kamala Harris s guvernerom te savezne države Gavinom Newsomom i gradonačelnikom San Francisca Edwinom Leejem na dočeku predsjednika Baracka Obame 17. 2. 2011.

Biden je odabrao Harris da nadgleda diplomatske napore sa zemljama Južne Amerike usmjerene na usporavanje protoka migranata prema južnoj granici SAD-a.

Nakon preuzimanja dužnosti, Biden je ublažio useljenička pravila iz Trumpove ere, što je izazvalo poplavu migranata preko granice.
Harris se usredotočila na rješavanje temeljnih uzroka problema – poput siromaštva i nedostatka radnih mjesta u matičnim zemljama – ali se suočila s kritikama s desnice i nekih u vlastitoj stranci jer su joj bile potrebne sedmice dok je posjetila granicu.

Harrisin portfelj također je uključivao zaštitu glasačkih prava i reproduktivnih prava.

Nakon odluke Vrhovnog suda kojom je poništen slučaj "Roe protiv Wadea", putovala je po zemlji uoči izbora za Kongres 2022. kako bi podržala demokratske kandidate, obećavajući da će dati prioritet i zaštititi prava na pobačaj. Demokrati su prošli bolje od očekivanog dijelom jer je njihova baza bila potaknuta zabrinutošću zbog presude suda.

Uloga na mirovnom samitu u Ukrajini

Kao potpredsjednica, Harris je izgradila svoj ugled u vanjskoj politici, obavivši više od desetak inozemnih putovanja i sastavši se s više od 150 svjetskih vođa. U junu je predstavljala Sjedinjene Države na Ukrajinskom mirovnom forumu u Švicarskoj. Međutim, birači je još uvijek ne percipiraju kao međunarodnog državnika, kažu politički analitičari.

Harris bi imala priliku pokazati svoje znanje o vanjskim poslovima - glavnoj temi ove izborne godine dok traju ratovi u Ukrajini i Gazi - u debati s Trumpom, potencijalno preoblikujući svoju sliku među biračima.

Nedostatak snažnoga međunarodnog iskustva bio je jedan od nekoliko faktora koji su štetili njezinoj kandidaturi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2020. godine.

Harris bi mogla dobiti glasove zauzimanjem drugačijeg stava od administracije o nekim pitanjima vanjske politike, kažu stručnjaci. Biden je otuđio dio demokratske baze -- posebice mlade naprednjake -- svojom proizraelskom politikom, uključujući slanje oružja u tu zemlju.

Oko univerziteta su u proljeće izbili prosvjedi protiv potpore Bidenove administracije Izraelu. Harris, koja nije blisko povezana s tim pitanjem, mogla bi pokušati pridobiti neke od njih kritičnijim stavom o izraelskim udarima u Gazi.

Nije jasno kako će Harrisin spol i etnička pripadnost utjecati na njezine šanse na izborima 2024.

Dok neki Amerikanci kažu da zemlja nije spremna za ženu predsjednicu, Harris bi potencijalno mogla ponovno pridobiti neke afroameričke birače koji su se razočarali u Demokratsku stranku.

Kći imigranata

Kamala Devi Harris rođena je 20. novembra 1964. u dobro obrazovanoj obitelji u Oaklandu, Kalifornija, tijekom razdoblja rasnih nemira u Sjedinjenim Državama.

Njezina majka, Shyamala Gopalan, bila je biologinja koja je nekoliko godina ranije emigrirala u Sjedinjene Države iz Indije kako bi studirala na prestižnom kalifornijskom Univerzitetu Berkeley.

Njezin otac, Donald Harris, preselio se u Kaliforniju s Jamajke 1961. godine kako bi studirao ekonomiju na Berkeleyju, a potom je postao profesor na Stanfordu, još jednom vrhunskom američkom sveučilištu.

Njih su se dvoje upoznali kao aktivisti za građanska prava na Berkeleyju. Harris je kao dijete išla autobusom u školu u bjelačkoj četvrti u Kaliforniji prije nego što se s majkom i sestrom preselila u Montreal nakon razvoda njezinih roditelja.

Kamala Harris s majkom Shyamala Gopalan
Kamala Harris s majkom Shyamala Gopalan

Harris se vratila u Sjedinjene Države kako bi studirala na Univerzitetu Howard, povijesno crnačkoj instituciji u Washingtonu, D.C., gdje je diplomirala političke nauke i ekonomiju. Upisala je studij prava na Univerzitetu u Kaliforniji, gdje je diplomirala 1989. godine.

Harris je brzo stekla ime u kalifornijskoj pravnoj zajednici, a na kraju je pobijedila svog šefa 2003. i postala okružna tužiteljica San Francisca. Suočit će se s bijesom policije godinu dana kasnije kada je odbila tražiti smrtnu kaznu za člana bande optuženog za ubojstvo policajca.

Kao okružna tužiteljica od 2004. do 2011., Harris je pokazala da je oštra u pogledu kriminala, povećavši stopu osuda za kaznena djela i zločine u vezi s drogom. Djelomično joj je taj rekord omogućio pobjedu na izborima 2010. za državnu tužiteljicu Kalifornije.

Jedan od njezinih protukandidata u predizbornoj utrci na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj stranci 2020. godine kritizirao je Harris zbog broja ljudi koji su stavljeni iza rešetaka zbog marihuane tijekom njenog mandata kao glavne tužiteljice Kalifornije, a ona je sama priznala da je probala drogu.

Rekreacijska marihuana je od tada legalizirana u Kaliforniji. Nakon početnog protivljenja, Harris je podržao dekriminalizaciju kanabisa, što je postalo ključni element u pozivima na nacionalnu reformu kaznenog pravosuđa. Crnci su nesrazmjerno osuđeni za zločine povezane s marihuanom.

Unutarstranački izbori 2020.

Njezinih šest godina na mjestu državne tužiteljice najveće američke savezne države po broju stanovnika poklopilo se s rasnim nemirima izazvanim policijskim pucnjavama u državama uključujući New York i Missouri, što je dovelo do poziva na reformu u Kaliforniji.

Kamala Harris tokom obraćanja na Demokratskoj konvenciji u Charlotti, Sjeverna Karolina, 5. 9. 2012.
Kamala Harris tokom obraćanja na Demokratskoj konvenciji u Charlotti, Sjeverna Karolina, 5. 9. 2012.

Harris je počela nuditi "obuku o pristranosti" za državnu policiju, ali je odbila podržati obveznu upotrebu policijskih kamera na tijelu, koje mogu pomoći da se razjasni je li upotreba sile opravdana.

Također je razljutila naprednjake kada nije podržala prijedlog zakona koji bi zahtijevao da njezin ured istražuje policijske pucnjave.

Nakon smrti Georgea Floyda u rukama policije u Minnesoti u maju 2020., Harris je pokušala uravnotežiti svoje stajalište o reformi agencija za provedbu zakona, rekavši da zemlja treba "preoblikovati" javnu sigurnost, a da pritom nije izričito podržala pozive naprednijih elemenata Demokratske stranke za reviziju financiranja policije.

Harris je izabrana u američki Senat u novembru 2016., postavši tek druga nebjelkinja u povijesti SAD-a koja je osvojila mjesto u gornjem domu Kongresa.

Radila je u četiri senatska odbora, uključujući obavještajne poslove, proračun, pravosuđe, kao i domovinsku sigurnost i vladine poslove, što joj je dalo ograničeno iskustvo i vanjskoj politici.

Prepoznata je po svom oštrom ispitivanju u Senatu članova Trumpova kabineta, najpoznatijih državnih tužilaca Jeffa Sessionsa i Williama Barra, te kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha.

Tad senatorica Kamala Harris tokom ispitivanja Trumpovog kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha, 5. 9. 2018.
Tad senatorica Kamala Harris tokom ispitivanja Trumpovog kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha, 5. 9. 2018.

Ako bude nominirana, Harris će morati pronaći potpredsjednika ili potpredsjednicu koja bi je mogla nadopuniti i pridobiti ključne birače, posebno one u ključnim "swing" državama.

XS
SM
MD
LG