Dostupni linkovi

Joe Biden se povukao iz predsjedničke utrke, podržao Kamalu Harris kao kandidatkinju


Biden se povukao: Osvrt na njegovo izazovno predsjedništvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Biden se povukao: Osvrt na njegovo izazovno predsjedništvo

Aktualni američki predsjednik Joe Biden objavio je u nedjelju da povlači svoju kandidaturu na izborima zakazanih za novembar 2024. i podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Harris kao kandidatkinju Demokratske stranke.

"Iako mi je bila namjera tražiti ponovni izbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odustanem i usredotočim se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", saopćio je 21. jula na X-u.

Biden, koji se oporavlja kod kuće u Delawareu od COVID-19, dodao je da će se kasnije tokom sedmice obratiti naciji i dati više detalja o svojoj odluci.

"Moja prva odluka, kao stranačkog kandidata 2020. godine, bila je odabrati Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio. Danas želim ponuditi svoju punu potporu i podršku Kamali da bude kandidatkinja naše stranke ove godine", dodao je u drugoj objavi na X-u.

Bidenovi kolege demokrati pozivali su ga da odstupi nakon njegovog lošeg rezultata u debati protiv republikanskog protukandidata Donalda Trumpa 27. juna. Biden je povremeno djelovao krhko i zbunjeno, što je dovelo do postavljanja pitanja o njegovom fizičkom i mentalnom stanju.

Biden (81) je pobijedio Trumpa (78) na izborima 2020. godine s tijesnom prednošću u ključnim "swing" državama Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu, ali se sad suočio s pozivima iz vlastite stranke da se povuče. Do posljednjeg trenutka je inzistirao na tome da je u najboljoj poziciji da porazi Trumpa na predstojećim izborima.

Demokratska stranka će sad trebati izabrati novog kandidata koji će se u novembru sučeliti s republikanskim kandidatom Trumpom u utrci koja je već obilježena napetostima, podjelama i pokušajem ubistva.

Demokratska stranka održat će svoju nacionalnu konvenciju od 19. do 22. avgusta u Chicagu, u saveznoj državi Illinois.

Bude li izabrana za demokratsku kandidatkinju, Harris, 59-godišnja bivša tužiteljica i kalifornijska senatorica, postala bi prva crna žena u povijesti SAD-a koja se natjecala za najvišu poziciju u zemlji.

Harris je nadgledala nekoliko ključnih pitanja u Bidenovoj administraciji, uključujući imigraciju, pravo glasa i reproduktivna prava.

Druga imena koja se obično spominju kao potencijalni kandidati za demokratsku nominaciju uključuju guvernere Gavina Newsoma iz Kalifornije, Gretchen Whitmer iz Michigana i Jaya Roberta Pritzkera iz Illinoisa.

Harris ima prednost pred potencijalnim konkurentima. Ona također ima pristup desecima miliona dolara prikupljenih kampanjom s Bidenom.

Harris dijeli sličnu ocjenu neodobravanja kao i Biden. Međutim, stručnjaci kažu da ona još uvijek nije dobro poznata mnogim Amerikancima i da može popraviti svoj imidž tokom kampanje.

U izjavi za Truth Social, Trump je rekao da Biden "nije sposoban da se kandidira za predsjednika".

Pokušaj atentata na Trampa potresa izbornu kampanju u SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Ranije istog dana i prije Bidenove objave, Trumpov kandidat za potpredsjednika, James David Vance, rekao je da bi se Biden, ako se povuče iz utrke zbog zabrinutosti za svoje kognitivno stanje, također trebao povući s mjesta predsjednika.

Biden je osvojio ogromnu većinu demokratskih delegata tokom primarnih izbora od države do države. Prema stranačkim pravilima "delegati izabrani za nacionalnu konvenciju privrženi predsjedničkom kandidatu morat će savjesno odražavati osjećanja onih koji su ih izabrali".

"Ako bi američki predsjednik Joe Biden odustao od kandidature za reizbor u novembru, mnogo toga bi zavisilo od pravila konvencije demokratske stranke", kazao je 19. juna u razgovoru za Radio Slobodna Evropa Todd Belt, profesor političkih nauka na Univerzitetu George Washington i direktor programa političkog upravljanja.

"Moguće je recimo da bi neko poput Kamale Harris mogao pokušati ići izravno na glasanje, uz nadu da će imati većinu. Međutim, ovo se nije desilo od 1960-ih kada je (John) Kennedy bio kandidat. Proces je bio drugačiji, no ovakve stvari su se događale u prošlosti", kazao je Belt.

Više od polovine demokrata u Sjedinjenim Državama, prema anketi objavljenoj 11. jula, smatralo je da se aktualni američki predsjednik treba povući iz utrke za Bijelu kuću nakon vrlo loše debate s republikancem, Donaldom Trumpom.

Ako potpredsjednica Kamala Harris zamijeni Joea Bidena kao demokratskog kandidata, prema istoj anketi, izborila bi bolji rezultat od suparnika – sa 49 posto prema 47 posto za Trumpa. Od svih ispitanih, 85 posto je kazalo kako vjeruje da je Biden prestar za drugi predsjednički mandat, u poređenju sa 60 posto koji isto misle za njegovog protukandidata Trumpa.

XS
SM
MD
LG