Dostupni linkovi

Prekinut štrajk u leskovačkoj Yuri


Štrajk u fabrici kablova Yura u Leskovcu, koji je započet 7. juna 2024.
Štrajk u fabrici kablova Yura u Leskovcu, koji je započet 7. juna 2024.

Posle 19 dana obustave rada dela radnika u južnokorejskoj fabrici kablova Jura (Yura) u Leskovcu, u sredu je odlukom štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata metalaca štrajk prekinut.

Kako su za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekli sindikalci, odluka je doneta "jer i pored evidentnih kršenja prava radnika, što su utvrdili i nadležni državni organi, poslodavac nije i neće snositi nikakve posledice".

Međutim, iz štrajkačkog odbora su naglasili da borba radnika za veće zarade i bolje uslove rada ovim neće prestati.

Predsednik štrajkačkog odbora Predrag Stojanović rekao je za RTS da je u fabriku 25. juna dolazila inspekcija rada, koja je proveravala da li se poštuju propisi za prekovremeni rad, nedeljni i dnevni odmor.

On je dodao i da inspekcija nije došla prvi put, ali da se fabrika "ne kažnjava uopšte".

Predsednik Samostalnog sindikata Metalaca Srbije Zoran Marković rekao je za RTS da je Jura prekršila Ustav i zakone Srbije, kao i da su to nadležni i utvrdili.

"Nemamo institucije koje mogu da ih nateraju da poštuju zakone", rekao je Marković.

Kako je Predrag Stojanović ranije rekao za Radio Slobodna Evropa, od preko 3.000 radnika, koliko zapošljava Jura u Leskovcu, u štrajku je bilo oko 500 njih.

Fabrika Jura se i proteklih godina suočavala sa optužbama, poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje.

Insajder i RSE: Da li "Yura" krši prava radnika?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Sve te optužbe uprava Jure je demantovala, uključujući i poslednje tvrdnje leskovačkih štrajkača.

Kako je saopštila Jura, posluju po zakonu.

Šta su zahtevali štrajkači?

Pored povećanja plata - za 20 odsto više u odnosu na minimalac koji u Srbiji iznosi oko 400 evra - štrajkači Jure u Leskovcu tražili su i povećanje toplog obroka, odnosno naknade za ishranu radnika, koju svaki poslodavac po zakonu mora da isplati.

Sa trenutnih 250 dinara, odnosno oko dva evra po danu, radnici leskovačke Jure tražili su 400 dinara - oko tri i po evra.

Deo radnika žali se i na loše higijenske uslove.

To je, kako je Predrag Stojanović rekao za RSE, bio jedan od okidača za štrajk.

XS
SM
MD
LG