Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH usvojilo izvještaj o budžetu za prošlu godinu, ovogodišnji na sjednici u petak


Predsjedništvo BiH na 16. redovnoj sjednici, 4. jula 2024.
Predsjedništvo BiH na 16. redovnoj sjednici, 4. jula 2024.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici 4. jula je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2023. godinu, koje će biti, kako je najavljeno u saopštenju za javnost, dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prošlogodišnji budžet usvojen je krajem marta, a tokom ove godine državni ministar finansija je u tri navrata morao donijeti odluku o privremenom, tromjesečnom finansiranju.

Sjednica Predsjedništva BiH o budžetu za 2024. godinu planirana je za petak, 5. jula.

Vijeće ministara usvojilo je 4. jula nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. u iznosu od oko 1,35 milijardi maraka (oko 693 miliona eura).

Budžet je upućen Predsjedništvu BiH koje ga treba formalno predložiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje u Zastupničkom i Domu naroda što se očekuje do kraja mjeseca.

"Proračun je veći za 40 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obveze i provođenje nužnih reformi", kazala je novinarima nakon sjednice Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijećem ministara BiH, 4. jula.

Usvajanje budžeta dogovoreno je 1. jula na sastanku lidera vladajućih stranaka.

Nacrt budžeta bio je spreman početkom godine, ali nije stavljan na dnevni red zbog sporenja između dva bh. entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta oko raspodjele sredstava od cestarina na autoputevima koja je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Bez budžeta, javne nabavke su stopirane, nema kapitalnih projekata, nema investicija, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar.

BiH ne može ni povući prvu tranšu iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koja iznosi oko 70 miliona eura. Ovaj plan, koji je stupio na snagu 25. maja, predviđa šest milijardi eura pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, od čega je 1,8 milijardi predviđeno za BiH.

Inače, Predsjedništvo BiH 4. jula primilo k znanju informacije Ministarstva odbrane BiH o uključivanju snaga u Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System - PCRS).

Radi se o sistemu čiji je cilj da osigura spremnost i pravodobno upućivanje dobro pripremljenih mirovnih sposobnosti u misije na terenu.

Ministarstvo odbrane BiH je zaduženo da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH poduzme mjere za deklariranje doprinosa kroz PCRS i pripremu uslova za eventualno upućivanje u mirovne operacije Ujedinjenih naroda.

Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku o uništenju neispravnog streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, uz poštovanje propisanih procedura i međunarodnih sporazuma.

Velike količine oružja i municije u skladištima Oružanih snaga BiH su proglašene viškom, odnosno neperspektivnom vojnom imovinom preostalom nakon rata 1995. godine.

Često je nemoguće utvrditi porijeklo, starost ni kvalitet, zbog čega predstavlja veliki sigurnosni rizik, smatraju u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

U ovoj međunarodnoj organizaciji, koja sarađuje sa vlastima BiH na polju sigurnosti, su u izvještaju u septembru 2023. godine ocijenili da osim eksplozije, uskladišteni viškovi oružja predstavljaju i rizik od krađe, te preprodaje organizovanim kriminalnim grupama i terorističkim organizacijama.

XS
SM
MD
LG