Dostupni linkovi

Vijeće ministara usvojilo budžet BiH za 2024. godinu


Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijećem ministara BiH (Arhivska fotografija)
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijećem ministara BiH (Arhivska fotografija)

Vijeće ministara usvojilo je 4. jula nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. u iznosu od oko 1,35 milijardi maraka (oko 693 miliona eura).

Budžet će uputiti Predsjedništvu BiH koje ga treba formalno predložiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje u Zastupničkom i Domu naroda što se očekuje do kraja mjeseca.

"Proračun je veći za 40 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obveze i provođenje nužnih reformi", kazala je novinarima nakon sjednice Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijećem ministara BiH.

Prošlogodišnji budžet usvojen je krajem marta, a tokom ove godine državni ministar financija je u tri navrata morao donijeti odluku o privremenom, tromjesečnom financiranju.

Usvajanje budžeta dogovoreno je 1. jula na sastanku lidera vladajućih stranaka.

Nacrt budžeta bio je spreman početkom godine, ali nije stavljan na dnevni red zbog sporenja između dva bh. entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta oko raspodjele sredstava od cestarina na autoputevima koja je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Bez budžeta, javne nabavke su stopirane, nema kapitalnih projekata, nema investicija, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar.

BiH ne može ni povući prvu tranšu iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koja iznosi oko 70 miliona eura. Ovaj plan, koji je stupio na snagu 25. maja, predviđa šest milijardi eura pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, od čega je 1,8 milijardi predviđeno za BiH.

Većina državnog budžeta troši na plaće državnih funkcionera, uposlenika institucija te vojnika i policajaca u tri policijske agencije.

Koaliciju na nivou BiH čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuća stranka u entitetu Republika Srpska, te stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine - Hrvatska demokratska zajednica BiH, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka, te Narod i pravda.

Od 2000. godine, otkad postoji evidencija na sajtu Ministarstva financija i trezora BiH, budžet je samo pet puta donesen na vrijeme i institucije su bile na privremenom financiranju.

BiH nije donijela budžet za 2016. i 2021. u toku tih godina, za 2019. je donesen u decembru te godine, dok je budžet za 2022. donesen u julu te godine.

XS
SM
MD
LG