Dostupni linkovi

Predsedavanje Mađarske šansa za Srbiju da ostvari bolje odnose sa Savetom Evrope, kaže Brnabić


Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić (foto arhiv)
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić (foto arhiv)

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić smatra da je predsedavanje Mađarske Savetom Evrope "šansa za Srbiju da ostvari još bolju saradnju sa tom institucijom", te da to može doprineti Srbiji u procesu evropskih integracija.

Brnabić se na svom Instagram profilu 10. jula zahvalila mađarskom ambasadoru Jožefu Zoltanu Mađaru na organizaciji radnog ručka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u Srbiji.

"Ovo je bila prilika da čujem stavove ambasadora povodom proširenja i da se podsetimo odlične saradnje koju smo oduvek imali, što želim da nastavim i kao predsednica Narodne skupštine, uključujući aktivnije parlament u rad na reformama i negujući dijalog sa civilnim društvom i sa opozicijom", napisala je Brnabić.

Od prvog jula ove godine, Mađarska je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Međutim, u Evropskom parlamentu je pokrenuta inicijativa da se od nadležnih organa EU pokrene procedura suspenzije prava glasa Mađarske, zbog poslednjih postupka premijera ove zemlje Viktora Orbana.

Povod je poseta mađarskog premijera Ukrajini, Rusiji i Kini.

Orban se u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ovaj susret je naišao na osudu svih ključnih aktera EU.

XS
SM
MD
LG