Dostupni linkovi

Potpredsednik Vlade Srbije sastao se sa vrhom bezbednosnih službi Rusije


Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Srbije
Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se tokom zvanične posete Moskvi sa zvaničnicima Ruske Federacije (RF) iz bezbednosnog, vojnog i političkog sistema RF, saopštila je vlada u Beogradu.

Navodi se da se Vulin u Moskvi sastao sa vrhom najznačajnijih bezbednosnih službi Ruske Federacije, Federalne službe bezbednosti (FSB), Spoljne obaveštajne službe (SVR) i Federalne službe zaštite (FSO).

Dodaje se da je prethodno razgovarao sa sekretarom Saveta bezbednosti Sergejem Šojguom, ministrom unutrašnjih poslova Vladimirom Kolokolcevim, kao i sa zvaničnicima Ministarstava odbrane RF i rukovodiocima vojno-industrijskog kompleksa Rusije.

„Vulin je imao uspešne razgovore i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom, koga je zamolio da ministru Sergeju Lavrovu prenese zahvalnost na podršci Srbiji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i glasanju protiv rezolucije o Srebrenici“, saopštila je Služba Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, čijem usvajanju su se između ostalih protivili predstavnici Srbije, Rusije i Kine u UN.

Pod sankcijama SAD od jula 2023.

Aleksandar Vulin je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, između ostalog, zbog veza sa Rusijom.

Poseta Moskvi je prvi zvanični odlazak Vulina u Rusiju od kada je 2. maja izabran na funkciju potpredsednika Vlade Srbije.

Prethodno se u aprilu u Sankt Petersburgu, u svojstvu lidera Pokreta socijalista, sastao sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vlast 2012, Aleksandar Vulin je obavljao funkcije direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo, ministra rada i socijalne zaštite, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova.

Poslednja funkcija pre aktuelne potpredsedničke u vladi na kojoj je bio je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Ostavku na mesto šefa BIA-e podne je 3. novembra 2023, nakon što su ga prethodno u julu Sjedinjene Američke Države stavile na listu američkih sankcija zbog navodne korupcije, umešanosti u trgovinu drogom i veza sa Rusijom.

Odavanje počasti Staljinu

Mediji u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska izvestili su o tome da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin položio cveće na grob Josifu Staljinu na Crvenom trgu kao "najznačajnijem vođi antihitlerovske koalicije" u Drugom svetskom ratu.

O ovom događaju nije bilo zvaničnog saopštenja Vlade.

Josif Staljin bio je najdugovečniji lider Sovjetskog saveza od 1924. sve do smrti 1953. Za vreme njegove vladavine, milioni sovjetskih građana bili su ubijeni, mučeni, zatvoreni i prognani od strane sovjetske države.

XS
SM
MD
LG