Dostupni linkovi

Plenković: Histerična reakcija Beograda


 Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada", rekao je Plenković (lijevo), Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, Bled, 31.8. 2020.
Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada", rekao je Plenković (lijevo), Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, Bled, 31.8. 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je hrvatska Vlada znala za želju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da krajem veljače ili početkom ožujka posjeti Spomen-područje Jasenovac, ali da "nije bio trenutak".

On je reakciju Beograda u ovom slučaju nazvao "histeričnom".

"Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez ikakve formalne notifikacije, što smatramo da treba prethoditi. To nije privatni posjet, koliko god se želi diskretno obaviti. To je stvar koja ima svoje političke implikacije i reperkusije i treba doći u pravom trenutku i za zemlju domaćina i za onoga koji želi doći", istakao je hrvatski premijer.

Vučić je, sa druge strane, rekao da je molbe za posjete upućivao u septembru 2021. i u martu ove godine.

Predsednik Srbije je rekao da je nameravao da ode u privatnu posjetu, "bez posebnog medijskog pokrivanja" i da ne bi davao izjave koje bi značile provociranje.

Plenković je istakao kako je "naša pozicija principijelno jasna, rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti onda možemo razgovarati. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada", rekao je Plenković 18. srpnja u izjavi nakon redovite sjednice vodstva vladajućeg HDZ-a.

Obrazlažući zašto "nije bio trenutak", Plenković je kazao kako je upravo tada zbog sumnji na korupciju bio uhićen ministar Darko Horvat, tužitelji su istraživali članove Vlade Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, a njemu samome je tada umro otac.

"Reakcija Beograda je histerična", kazao je Plenković, "i to ne samo vlasti i dužnosnika već i medija".

"Hrvatska poštuje srpsku manjinu u Republici Hrvatskoj, poštuje sve manjine u Hrvatskoj, čini velike napore za zaštitu prava Hrvata koji žive u Srbiji... i to ćemo nastaviti činiti. Činiti ono što smatramo dobro i ispravno. Naša politika je sve, samo ne histerija ili bilo kakvo dobivanje političkih poena na ovoj temi", poručio je.

Na novinarsko pitanje kada će biti pravi trenutak za Vučićevu posjetu Spomen-području Jasenovac, odgovorio je kako "je važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, respektom i vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kada netko dolazi u posjet, on prvo nazove. Ista vrsta komunikacije treba biti i između država. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način", poručio je premijer i predsjednik HDZ-a.

On je pozitivno ocijenio suradnju sa strankom srpske manjine SDSS, koja je dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj, i sa njenim liderom Miloradom Pupovcem.

U logoru Jasenovac, na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni su zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima velikih razmjera.

Broj žrtava u Jasenovcu, ali i čitavoj nacističkoj tvorevini NDH, predmet je sporenja zvanične historiografije Srbije i Hrvatske, ali i optužbi sa jedne i druge strane za preuveličavanje, odnosno minimiziranje broja ubijenih.

XS
SM
MD
LG