Dostupni linkovi

Poljski lideri pozvali SAD da ukinu ograničenja Ukrajini na dalekometno oružje


Državni sekretar SAD Entoni Blinken (levo) i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u Varšavi, 12. septembar 2024.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken (levo) i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u Varšavi, 12. septembar 2024.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anton) u četvrtak je završio evropsku turneju u Poljskoj, gde je čuo više poziva za promenu politike Vašingtona koja ograničava Ukrajinu u upotrebe oružja koje je isporučio Zapad za dugotrajne udare unutar Rusije.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski rekao je da Ukrajini treba dozvoliti da koristi zapadno oružje protiv Rusije u samoodbrani jer Moskva "čini ratne zločine napadajući civilne ciljeve", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Rakete koje pogađaju te civilne ciljeve ispaljuju se iz aviona bombardera s teritorije Rusije. Ti bombarderi poleću s aerodroma na teritoriji Rusije", rekao je Sikorski. "Žrtva agresije ima pravo da se brani".

Blinken se u Varšavi sastao sa Sikorskim, poljskim predsednikom Andžejem Dudom (Andrzej) i premijerom Donaldom Tuskom pošto je prethodno s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem (David Lammy) bio u Kijevu gde su obećali da će ukrajinske zahteve izneti svojim liderima.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i britanski premijer Kir Starmer (Keir) sastaće se u SAD u petak usred znakova da su i Vašington i London sve prijemčiviji za promenu politike ograničenja upotrebe dalekometnog oružja.

"Kako se promenilo ono što Rusija radi, kako se promenilo bojno polje, mi smo se prilagodili", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Varšavi, ponovivši izjavu koju je dao u ukrajinskoj prestonici.

On je rekao da je jedan od ciljeva njegove posete Kijevu u sredu bio da čujem od ukrajinskih partnera šta veruju da im je sada potrebno da bi se rešili situaciju na trenutnom bojnom polju.

"Mogu vam reći da ćemo, kako budemo išli napred, raditi upravo ono što smo već radili, a to je da ćemo se prilagođavati po potrebi… kako bi se (Ukrajina) odbranila od ruske agresije", rekao je Blinken.

Bajden je u maju promenio politiku i dozvolio Ukrajini da rakete koje su obezbedile SAD u samoodbrani ispaljuje preko granice u Rusiju, ali je zadržao ograničenje na razdaljinu na koju mogu biti ispaljene.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta izrazio zahtev da se to ograničenje ukine.

Jedan od ključnih zahteva Kijeva je da koristi taktičke raketne sisteme američke vojske ATACMS, ali je Pentagon naveo da oni neće biti odgovor na glavnu pretnju s kojom se Ukrajina suočava od klizećih bombi, koje se ispaljuju s više od 300 kilometara udaljenosti, što je izvan dometa ATACMS-a.

Bajden i Starmer će razgovarati o tom pitanju kada se sastanu u Vašingtonu, rekao je Blinken, što je podstaklo spekulacije da bi najava o promeni politike mogla uslediti na sastanku.

Senator Kris Kuns (Chris Coona) iz redova demokrata rekao je u četvrtak američkoj televiziji MSNBC da je veća verovatnoća da će ta najava uslediti kada Zelenski poseti SAD kasnije ovog meseca radi Generalne skupštine UN.

Britanski list Gardijan (The Guardian) objavio je u četvrtak da je London već dao Ukrajini zeleno svetlo da koristi rakete Storm šedou (Storm Shadow) za udare dugog dometa duboko u rusku teritoriju. Gardijan je citirao neidentifikovane vladine izvore koji su rekli da je odluka doneta iza zatvorenih vrata. Britanski zvaničnici nisu potvrdili izveštaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je upozorenje o promeni politike, rekavši u četvrtak da bi, ako Zapad dozvoli Kijevu da koristi oružje većeg dometa za gađanje ruskih ciljeva, to značilo da bi NATO bio "u ratu" s Rusijom.

"To bi na značajan način promenilo samu prirodu sukoba", rekao je Putin novinaru državne televizije. "To bi značilo da su zemlje NATO-a, SAD, evropske zemlje u ratu sa Rusijom", dodao je on.

"Ako je to slučaj, onda ćemo, uzimajući u obzir promenu prirode sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji sa kojima ćemo se suočiti", rekao je Putin.

Putin je naveo da ukrajinska vojska može da izvodi takve udare samo kada koristi podatke sa satelita NATO-a i da samo vojno osoblje NATO-a "može da izvede letove za te raketne sisteme".

Uz izveštaje AP-a i dpa
XS
SM
MD
LG