Dostupni linkovi

Ukrajina traži dalekometno naoružanje protiv ruskih napada


Ukrajinski vatrogasac u Sumi, 8.9.2024.
Ukrajinski vatrogasac u Sumi, 8.9.2024.

U ruskim napadima tokom noći na nedjelju ubijeno je i ranjeno nekoliko ukrajinskih civila na različitim lokacijama, izvijestili su ukrajinski dužnosnici 9. septembra, nedugo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina nastavlja s "dalekometnim rješenjima" čiji je cilj spriječiti ruske zračne napade unutar Ukrajine.

U videu objavljenom kasno 8. septembra, Zelenski je rekao da su prošle sedmice ruske snage gađale Ukrajinu s "više od 800 protutenkovskih projektila, gotovo 300 bespilotnih letjelica Shahed i više od 60 balističkih projektila".

"Teror se može pouzdano zaustaviti samo na jedan način - udarima na ruske vojne aerodrome, na njihove baze i na logistiku ruskog terorizma", rekao je.

Zelenski je opetovano tražio od savezničkih zemalja da dopuste Ukrajini da upotrijebi oružje koje joj isporučuju za udare dublje u Rusiji.

Međutim, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je 6. septembra da niti jedno vojno oružje nije presudno za Ukrajinu u obrani od ruske invazije te da korištenje američkog oružja za udare duboko u Rusiji ne bi okrenulo rat u korist Ukrajine.

Prema ukrajinskim zračnim snagama, Rusija je tokom noći s 8. na 9. septembra napala s četiri navođene rakete ispaljene iz regije Belgorod, kao i s 23 drona Shahed iranske proizvodnje.

"Neprijateljski napad odbile su protuzračne raketne snage, mobilne vatrene skupine i jedinice za elektroničko ratovanje obrambenih snaga Ukrajine", navodi se u saopćenju na Telegramu.

Stariji par ubijen je u ruskom granatiranju u ukrajinskom gradu Sumi tokom noći, izvijestili su dužnosnici 9. septembra.

"Još četiri osobe su ozlijeđene, uključujući dvogodišnju djevojčicu i osmogodišnjeg dječaka", napisalo je lokalno tužiteljstvo na Telegramu.

Jedna je kuća navodno uništena, a 20 oštećeno.


Najmanje je jedna osoba poginula u ruskom napadu na hotel u gradu Mikolajivka u regiji Donjeck, izvijestio je 9. septembra ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa. Spasioci su tokom noći radili kako bi locirali dvije nestale osobe na mjestu događaja.

Dužnosnici u glavnom gradu Ukrajine Kijevu rekli su 9. septembra da su najmanje dvije osobe poginule u eksploziji nepoznatog podrijetla u tvornici automobila.

"Preliminarno, dvije osobe su poginule, a možda ima ljudi ispod ruševina", napisala je kijevska vojna uprava na Telegramu, dodajući da su spasioci na mjestu događaja.

Dvokatna zgrada na tom mjestu "djelomično je uništena", napisali su dužnosnici.


Guverner ruske regije Belgorod izvijestio je da su tri osobe, uključujući dvoje djece, ozlijeđene i da su dvije kuće "uništene" granatama koje su padale tokom noći. Guverner Vjačeslav Gladkov napisao je da su protuzračne snage aktivirane tijekom noći i da je oboreno "nekoliko zračnih ciljeva".

RSE nije mogao neovisno potvrditi te izvještaje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG