Dostupni linkovi

Austin kaže da upotreba američkog oružja dugog dometa nije odlučujuća za Ukrajinu


Američki ministar odbrane Lloyd Austin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, 6. septembra 2024.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, 6. septembra 2024.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je 6. septembra da nijedno vojno oružje neće biti odlučujuće za Ukrajinu da porazi rusku invaziju u punom obimu i da upotreba doniranog američkog oružja za dugotrajne udare na Rusiju neće preokrenuti tok rata u korist Ukrajine.

Govoreći nakon sastanka Ukrajinske odbrambene kontakt grupe u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, Ostin je rekao novinarima da je Rusija vratila svoje bombe na položaje izvan dometa američkih vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS).

Takođe je napomenuo da sama Ukrajina ima značajne sposobnosti da napadne ciljeve daleko izvan dometa britanske krstareće rakete Storm Shadow.

Austin je to komentirao nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir pozvao u petak zapadne saveznike da ignorišu "crvene linije" Moskve i dopuste Kijevu da koristi oružje dugog dometa za napade na rusku teritoriju, dok je Washington obećao Kijevu dodatnih 250 miliona dolara u naoružanju.

Zelenski se prvi put pojavio na redovnom okupljanju ukrajinskih saveznika u organizaciji Sjedinjenih Država u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Nastojao je da predstavi opciju dalekometnih napada kao još jedan način pritiska na Rusiju da prekine invaziju koja traje već dvije i pol godine, piše Reuters.

Zelenski je govorio u trenutku visokog rizika za ukrajinske snage koje su pokrenule iznenadnu ofanzivu na rusku oblast Kursk, dok su ruske snage fokusirane na zauzimanje grada Pokrovska u istočnoj Ukrajini, ključnog logističkog središta za ratne napore Kijeva.

"Moramo imati sposobnost dugog dometa ne samo na okupiranoj teritoriji Ukrajine već i na ruskoj teritoriji tako da Rusija bude motivisana da teži miru", rekao je Zelenski.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je ukazao na ofanzivu na Kursk kao primjer kako je Ukrajina radila na preuzimanju inicijative na frontu.

"Agresorska vojska Kremlja sad je u odbrambenom položaju na vlastitom terenu", rekao je Austin.

Sastanak u Ramsteinu: Hoće li Ukrajina dobiti rakete dugog dometa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Čini se da su Austinove izjave usmjerene na šire napore Zapada da održi ukrajinsku kampanju odbijanja ruskih snaga sa svoje teritorije, uključujući najavu dodatnih 250 miliona dolara sigurnosne pomoći, prenio je Reuters.

Njemačka će Ukrajini isporučiti dodatnih 12 samohodnih haubica, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius na marginama sastanka takozvane Ramstein grupe zemalja koje Kijev snabdijeva oružjem.

Obraćajući se u petak novinarima u američkoj zračnoj bazi Ramstein u zapadnoj Njemačkoj, Pistorius je rekao da će haubice doći iz industrije, a ne iz vojnih zaliha zemlje.

"Zloba (ruskog predsjednika Vladimira) Putina je duboka. Moskva nastavlja svoju ofanzivu na istoku Ukrajine, posebno oko Pokrovska", istakao je Lloyd Austin.

"Putin premješta svoje vojnike u Kursk, a Kremlj nastavlja da bombarduje ukrajinske gradove i gađa ukrajinske civile", dodao je.

Austin je iznio statističke podatke o mrtvima u ratu i rekao da se procjenjuje da je više od 350.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno.

Kazao je i da su ukrajinske snage potopile, uništile ili oštetile 32 broda ruske mornarice i potisnule rusku crnomorsku flotu istočno.

Zelenski je dodao da je oko 6.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u ukrajinskoj ofanzivi na Kursk.

"Danas kontrolišemo područje veće od 1.300 kvadratnih kilometara u oblasti Kursk i time je obuhvaćeno 100 naselja", rekao je Zelenski i dodao da su ruske snage napustile velik dio te teritorije.

"Pobjegli su kad su vidjeli da se naše snage približavaju", rekao je ukrajinski predsjednik.

Moskva, s druge strane, gađa gradove Ukrajine raketama i bespilotnim letjelicama. Posljednjih dana je izvela neke od najvećih napada od početka rata.

Ožalošćena rodbina ispraća najmilije nakon napada na Poltavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Zelenski je pozvao predstavnike desetak zemalja na razgovorima u Ramsteinu da ispune obećanja da će smabdjeti Kijev dodatnom opremom za odbijanje zračnih napada.

"Značajan broj sistema protuzračne odbrane još nije isporučen", upozorio je Zelenski.

On bi u septembru trebao da otputuje u Sjedinjene Države i nada se da će predsjedniku Joeu Bidenu predstaviti "plan pobjede".

Ruske snage, koje kontrolišu 18 posto Ukrajine, postepeno napreduju na istoku. Kremlj je rekao da sad ne postoje uslovi za mirovne pregovore s Ukrajinom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG