Dostupni linkovi

Policija oduzima imovinu uhapšenog načelnika Ibre Berile na Bjelašnici kod Sarajeva


Ibro Berilo, načelnik Trnova
Ibro Berilo, načelnik Trnova

Na planini Bjelašnica kod Sarajeva je u toku policijska akcija oduzimanja imovine Ibri Berilu, načelniku Trnova koji je uhapšen početkom augusta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"U toku je zaplijena višemilionske imovine osumnjičenom Berilu i njemu povezanim firmama", izjavila je za RSE Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva.

Akcija na Bjelašnici se provodi po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a po prijedlogu Tužilaštva KS.

U okviru policijske akcije početkom augusta, osim Berila privedene su još tri osobe, saopćeno je ranije iz Kantonalnog tužilaštva. Tada je iz ove pravosudne institucije rečeno da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) početkom augusta su i privremeno obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura).

Hapšenju Berila i ostalih osumnjičenih prethodili su pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Iz SIPA-e su ranije saopćili da pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

XS
SM
MD
LG