Dostupni linkovi

U eksploziji bombe u Osnovnom sudu u Podgorici poginula jedna osoba, petoro povrijeđenih stabilno


LOOP CG BOMBA

Podgoričanin Mladen Bulatović (39) stradao je prilikom aktiviranja ručne bombe oko 11.35 časova u Osnovnom sudu u Podgorici.

Pet osoba je povrijeđeno u eksplozji, jedan advokat, dva radnika suda i troje građana. Oni su stabilnog stanja potvrđeno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Motiv Bulatovića da se na ulazu zgrade suda ubije aktiviranjem bombe, biće utvrđen istragom kazala je tužiteljka Snežana Šišević, koja je sa pripadnicima Forenzičkog centra i policijom obavila uviđaj.

Bulatović, nije imao zakazano suđenje pred tim sudom, niti je bio pozvan da dođe u tu pravosudnu ustanovu, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Oni su naveli i da je Bulatović u junu prošle godine osuđen kaznom rada u javnom interesu zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja. Uz to je više puta privođen, sankcionisan i pravosnažno osuđivan.

Neposredno nakon eksplozije, Srđan Korać iz Kriminalističke policije kazao je novinarima da je M.B. (39) iz Podgorice poginuo nakon što je aktiviriao eksplozivnu napravu.

"Najvjerovatnije da je prilikom ulaska u zgradu Osnovnog suda aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći", rekao je Korać. Policija je kasnije navela da se radi o ručnoj bombi.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović, saopštila je da su petoro povrijeđenih stabilnog zdravstvenog stanja.

"U toku su dijagnostičke procedure.Najznačajnije je da su svi stabilnih vitalnih parametara", kazala je Radulović.

Toj ustanovi se nakon ekplozije za pomoć obratilo sedam osoba.

Očevidac Dragan Bosnić, koji se u trenutku eksplozije zatekao u obližnjem kafiću, rekao je novinarima da su čuli "pucanj i kukanje" i da je odmah došla policija i hitna".

Predsjednica Osnovnog suda Željka Jovović kazala je da godinama upozoravaju na pitanje bezbjednosti suda :

"Tri godine pričamo o ovome. Ukazujemo da je bezbjednost ovakva kakva jeste. Na sreću završilo se ovako, moglo je biti mnogo gore".

U holu suda na prizemlju, gdje se dogodila eksplozija nalaze se šalteri za rad sa strankama. Detektor za metal koji se nalazi neposredno uz ulazna vrata u zgradu suda postavljen 2005. godine, ali nikada nije stavljen u funkciju.

Eksplozija bombe u zgradi Osnovnog suda u Podgorici, 3. mart 2023.
Eksplozija bombe u zgradi Osnovnog suda u Podgorici, 3. mart 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će zahtijevati strože kontrole i jače bezbjednosne mjere, poručio je policije ministar Filip Adžić.

On je naveo da su problemi obezbjeđenja sudova i tužilaštava traju deceniju, od kada je Zakonom predviđeno da te ustanove ne obezbjeđuje policija već da sami organizuju obezbjeđenje .

"Ovim povodom baviće se Vlada, a u narednim danima sastaće se i Vijeće za nacionalnu bezbjednost", rekao jeAdžić.

Današnji događaj u zgradi podgoričkog Osnovnog suda, duboko uznemirava i zabrinjava cjelokupno društvo, naveo je na Tviteru crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je apelovao na nadležne organe da preduzmu aktivnosti u cilju prevencije nasilja i unapređenja bezbjednosti pojedinaca i državnih institucija.

XS
SM
MD
LG