Dostupni linkovi

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu zbog ubistva u zatvoru


Okružni zatvor, Beograd (arhiv, foto ilustracija)
Okružni zatvor, Beograd (arhiv, foto ilustracija)

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 9. septembra da je podiglo optužnicu protiv trojice okrivljenih zbog sumnje da su od polovine januara do 4. februara u zatvorskoj jedinici "Padinska skela" zlostavljali i ubili zatvorenika S.B (74).

"Postoji opravdana sumnja da su oni dok su se nalazili na izdržavanju kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja. S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, nakon što mu je nestalo novca kojim im je u zatvorskoj kantini kupovao hranu, kafu i cigarete", navodi se u saopštenju.

S.B. je 4. februara preminuo usled zadobijenih povreda. U zatvoru je bio zbog neplaćene novčane kazne, piše u saopštenju tužilaštva.

Takođe, kako se navodi, svi osumnjičeni su u navedenom periodu izdržavali kazne zatvora zbog prekršaja, a reč je o dvadesetogodišnjacima.

Tužilaštvo navodi i da je zbog ovog slučaja Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo u julu optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog nesavesnog rada u službi.

"Ovi okrivljeni, kako se sumnja, svojim očigledno nesavesnim postupanjem, odnosno nesagledavanjem stvarnog stanja i događaja koji su se u navedenom periodu dešavali, te da službene radnje nisu obavljali na propisan način, kao i neprepoznavanje povreda nastalih kod prekršajno kažnjenog S.B", navodi Tužilaštvo.

Zbog propusta koji su doveli do smrti zatvorenika, suspendovani su bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu Vladimir Bukvić i još deset zaposlenih, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji 22. marta.

Nakon što je iz medija saznao da je zatvorenik preminuo, kao i da je bilo žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, Zaštitnik građana je tokom kontrole utvrdio propuste u radu zatvora.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su ranije da u zavodima primenjuje sve svetske standarde, kao i da se ovaj slučaj može tretirati kao usamljen.

XS
SM
MD
LG