Dostupni linkovi

Zatvor u Srbiji u kojem je preminuo zatvorenik postupio po preporukama Ombudsmana


Zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija
Zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je u četvrtak da su Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela u Beogradu i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupili "po svim upućenim preporukama" koje im je dao nakon smrti zatvorenika.

U beogradskom zatvoru je početkom februara ubijen 74-godišnji zatvorenik S.B, koji je bio na odsluženju prekršajne kazne. Javnost u Srbiji saznala je za taj slučaj više od mesec dana kasnije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je obdukcioni nalaz pokazao da je S.B. umro nasilnom smrću.

Zbog propusta koji su doveli do smrti jednog zatvorenika, suspendovani su bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu Vladimir Bukvić i još deset zaposlenih, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji 22. marta.

Nakon što je iz medija saznao da je zatvorenik preminuo, kao i da je bilo žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, Zaštitnik građana je tokom kontrole ovog zatvora utvrdio propuste u njegovom radu.

Pašalić je naveo da je "Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preporuke Zaštitnika građana prosledila upravnicima svih zavoda kojima je naloženo da ih se u daljem radu pridržavaju".

Izveštaj Zaštitnika građana dostavljen je Odeljenju za inspekciju Uprave kako bi dalje kontrolisalo da li redovnim obavljanjem nadzora i preduzimanjem mera u skladu sa zakonom taj i drugi zavodi postupaju u skladu s datim preporukama Zaštitnika građana i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Kazneno-popravni zavod Padinska Skela obavestio je Zaštitnika građana da je angažovao lekara opšte prakse.

Dodali su i "da su svi zdravstveni radnici upoznati sa obavezom da o svim konstatovanim povredama koje predstavljaju znak ili indikaciju da je prema licu lišenom slobode primenjeno nasilje, uvek i odmah obaveste upravnika zavoda i dostave potpuni lekarski izveštaj, kao i da fotografišu sve povrede".

"Zaštitnik građana biće obavešten o ishodu disciplinskih postupaka pokrenutih protiv zaposlenih u KPZ Beogradu-Padinskoj Skeli", rekao je Pašalić.

XS
SM
MD
LG