Dostupni linkovi

Šta su olimpijska pravila u vezi pola i roda?


Meč na Olimpijadi u boksu za žene između Imane Khelif iz Alžira i Mađarice Anne Luca Hamori, Pariz, 3. avgust 2024.
Meč na Olimpijadi u boksu za žene između Imane Khelif iz Alžira i Mađarice Anne Luca Hamori, Pariz, 3. avgust 2024.

Učešće na Olimpijskim igrama u Parizu dvije bokserke koje su diskvalifikovane sa prošlogodišnjih svjetskih prvenstava oživjelo je raspravu o tome da li sportistkinje sa razlikama u polnom razvoju (RPR) treba da se takmiče u ženskoj konkurenciji. Zašto?

Šta je fenomen razlika u polnom razvoju (RPR)?

Razlike u polnom razvoju su grupa rijetkih stanja koja uključuju gene, hormone i reproduktivne organe.

Neki ljudi sa RPR-om su odgajani kao žene, ali imaju XY polne hromosome, nivo testosterona u krvi im je kao kod muškaraca i imaju sposobnost da koriste testosteron koji cirkuliše u njihovom organizmu.

Zašto se ovo pitanje tiče sporta?

Kategorije u ženskom sportu postoje u većini sportova kako bi prepoznale jasne prednosti koje prolazak kroz muški pubertet daje sportistima.

Ta prednost se ne ogleda samo u visokom stepenu testosterona već u mišićnoj masi, prednostima skeleta i bržem trzaju mišića.

U borbenim sportovima, kao što je boks, ovo može biti ozbiljno sigurnosno pitanje.

O čemu se radi na Olimpijadi u Parizu?

Bokserke Imane Khelif i Lin Ju-ting na svjetskom šampionatu prošle godine u Njudelhiju nisu se plasirale prema pravilima Međunarodne bokserske asocijacije (IBA). koja spriječava sportiste sa XY hromosomima da učestvuju na ženskim takmičenjima.

Alžirka Khelif je bila diskvalifikovana nekoliko sati prije meča za zlato u Delhiju dok je predstavnica Tajvana, dvostruka svjetska šampionka, Lin izgubila bronzanu medalju nakon što nije uspjela da ispuni tražene kriterijume.

Zašto im je dozvoljeno da se takmiče na Olimpijadi?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je Međunarodnoj bokserskoj asocijasiji prošle godine oduzeo status globalnog regulatora stanja tijela sportista u boksu jer nije okončala reforme u oblasti menadžmenta, finansiranja i etičkih pitanja.

MOK iz tog razloga vodi boksersko takmičenje na Olimpijadi u Parizu, kao što je bio slučaj na prošlim Igrama u Tokuju, tako da se primjenjuju njegova pravila o uključivanju ili isključivanju sportista sa RPR-om i rodnim različitostima u ženskoj konkurenciji.

Ju Ting-lin sa Tajvana u meču na Olimpijadi protiv bugarske bokserke Svetlane Kamenove Staneve, Pariz, 4. avgust 2024.
Ju Ting-lin sa Tajvana u meču na Olimpijadi protiv bugarske bokserke Svetlane Kamenove Staneve, Pariz, 4. avgust 2024.

Najnovije smjernice MOK-a izdate 2021. godine navode da bi inkluzija trebala da se podrazumijeva u takvim slučajevima i da bi sportistkinje trebale da se isključuju iz takmičenja samo u slučaju da postoji jasan problem prvičnosti i sigurnosti.

"Federacije treba da donesu pravila kako bi osigurale postojanje pravičnosti, ali u isto vijreme i mogućnost da učestvuju svi koji to žele. Teško je ostvariti taj balans," rekao je portparol MOK-a Mark Adams.

"Na kraju sve je na stručnjacima za svaku disciplinu. Oni vrlo dobro znaju u čemu leže prednosti, a ako se radi o velikoj prednosti onda to očigledno nije prihvatljivo. Ali tu odluku treba donositi na tom nivou."

Ima li sličnih slučajeva na Olimpijadi u Parizu?

Kapitenka ženske fudbalske reprezentacije Zambije, Barbara Banda, izbačena je iz Afričkog prvenstva nakon što je pala na testu pola čije uslove postavlja Konfederacija afričkog fudbala (CAF).

Ova 24-godišnjakinja bila je kapitenka svoje zemlje na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu za žene i u nedelju je postigla het-trik u prvom poluvremenu u utakmici u kojoj je njena reprezentacija izgubila od od Australije rezultatom 6-5 na Olimpijskim igrama u Parizu.

FIFA, koja organizuje Olimpijsko fudbalsko takmičenje, i dalje koristi pravila koja su prvi put objavljena 2011. U njima se navodi da samo muškarci imaju pravo da igraju u muškim takmičenjima, a isto tako i za žene. FIFA preispituje svoju politiku, ali nije postavila rok za finalizaciju ovih pravila.

Šta se dešava u drugim sportovima?

Južnoafrička dvostruka olimpijska šampionka u trci na 800 metara, Caster Semenya već se više od deset godina nalazi u centru ove teme.

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya na takmičenju u Oregonu, 20. juli 2022.
Južnoafrička atletičarka Caster Semenya na takmičenju u Oregonu, 20. juli 2022.

Tokom nekoliko proteklih godina, upravna tijela u atletici, biciklizmu, plivanju i ragbiju postrožavaju pravila za isključivanje onih koji imaju prednosti prolaska kroz muški pubertet za neka ili sva ženka takmičenja.

Semenyai nije dozvoljeno da se takmiči na srednjim prugama od 2018. godine osim ako ne održava snižen nivo testorterona, za šta su joj potrebni ljekovi.

Ona se pojavila pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) u maju kako bi nastavila svoj proces protiv Svjetske atletske otganizacije. Ovaj slučaj se još razmatra.

Šta MOK kaže o bokserkama?

Međunarodni olimpijski komitet je branio svoju odluku da dozvoli takmičenje dvijema bokserkama.

"Samo ću reći da svako ko se takmiči u ženskoj kategoriji se povinuje pravilima", rekao je portparol MOK-a Adams u utorak, 30 jula. "One su žene u svojim pasošima."

Šta kažu druge bokserke?

"Ako govorite o borbi sa stvarnim muškarcem, onda ne, ne sviđa mi se borba sa muškarcem. Ali u njihovom slučaju, ne mogu da kažem ništa posebno jer ne poznajem njihove slučajeve", rekla je australijska bikserka Tiana Echegaray u srijedu, 31. jula.

"Biološki, genetski, one će imati više prednosti, a u borilačkim sportovima to može biti opasno", rekla je australijska bokserka Caitlin Parker.

"Mislim da je ona veoma jaka bokserka. Ima dobre šanse da pobijedi. Imam povjerenja u nju. Veoma je samouvjerena", rekla je reprezentativka sa Tajvana Čia Vei Kan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG