Dostupni linkovi

Tko je Imane Khelif, boksačica u centru kontroverzi na Olimpijskim igrama?


Imane Khelif nakon pobjede nad Talijankom Angelom Carini u preliminarnom boksačkom meču za žene do 66 kg na Olimpijskim igrama u Parizu, Francuska, 1. kolovoza 2024.
Imane Khelif nakon pobjede nad Talijankom Angelom Carini u preliminarnom boksačkom meču za žene do 66 kg na Olimpijskim igrama u Parizu, Francuska, 1. kolovoza 2024.

Alžirska boksačica Imane Khelif dospjela je u centar podjela po pitanju polova u sportu, nakon što je Talijanka protiv koje se borila na Olimpijskim igrama predala meč nakon samo nekoliko sekundi.

Kritike su stigle od konzervativaca poput Donalda Trumpa, republikanskog kandidata za američkog predsjednika, i talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Khelif je diskvalificirana sa Svjetskog prvenstva 2023. nakon što nije prošla nedefinirani i netransparentni test za natjecanje u ženskoj kategoriji koji je organizirala Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), organizacija koja je u međuvremenu zabranjena.

Khelif je rođena kao žensko i to se navodi i u njezinoj putovnici, što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prihvatio kao dovoljan kriterij za sudjelovanje u boksačkim natjecanjima.

Ona je sportašica s uvaženim borilačkim vještinama i natjecala se na međunarodnim turnirima, uključujući i amaterske boksačke turnire u proteklih šest godina, ali i Olimpijadi u Tokiju. Ima i nekoliko regionalnih zlatnih medalja.

Međutim, Khelif je sada poznata po nečemu drugome, a ne svojim borilačkim vještinama.

Ona je pobijedila Talijanku Angelu Carini – za samo 46 sekundi. Carini je napustila ring u suzama, što je pokrenulo priče da Khelif udara prejako i ugrožava zdravlje svojih protivnica.

Za one koji gledaju ili sudjeluju u boksu u olimpijskom stilu realnost je prilično drugačija.

Tko je Imane Khelif?

Rođena je 1999. godine u ruralnom dijelu Alžira. Njezin otac na početku nije odobravao da djevojčice boksa, ali je Khelif rekla da je kao tinejdžerica odlučila ipak slijediti svoju strast, iako joj je sala za trening bila udaljena desetak kilometara od doma.

Potom ju je opazio alžirski nacionalni tim i njezin prvi nastup na turniru bio je 2018. godine, kada je izgubila pet od šest borbi, ali je trenirala i poboljšala se.

Khelif (desno) zadaje udarac Turkinji Mariem Homrani Ep Zayani na preliminarnom boksačkom meču u kategoriji 60 kg za žene na Olimpijskim igrama u Tokiju, Japan, 30. srpnja 2021.
Khelif (desno) zadaje udarac Turkinji Mariem Homrani Ep Zayani na preliminarnom boksačkom meču u kategoriji 60 kg za žene na Olimpijskim igrama u Tokiju, Japan, 30. srpnja 2021.

Ona je jedna od prve tri alžirske boksačice koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama u Tokiju prije tri godine. Postigla je dobre rezultate i na dva naredna svjetska prvenstva i postala ambasadorica UNICEF-a ranije ove godine.

Zašto je bila diskvalificirana sa Svjetskog prvenstva?

Khelif je stigla do finala Svjetskog prvenstva 2023. prije nego što ju je diskvalificirala IBA, zbog visoke razine testosterona u organizmu. Okolnosti te diskvalifikacije smatrane su neuobičajenim, a Khelif je tada rekla da je u pitanju "velika zavjera".

Prije toga natjecala se bez problema, a diskvalificirana nakon što je pobijedila rusku boksačicu Azaliju Aminevu 2023. IBA-u je tada kontrolirao Umar Kremlev, Rus koji je doveo Gazprom kao generalnog sponzora i prebacio operacije asocijacije u Rusiju.

MOO je tu odluku IBA ocijenio kao "iznenadnu i arbitrarnu". To što je diskvalifikacija djelovala čudno, skoro je uvijek i bio slučaj s IBA-om.

Ta asocijacija rijetko je objelodanjivala prirodu testova za sportiste, što se točno testiralo i tko je testove provodio. Taj manjak transparentnosti bio je neprihvatljiv u velikim olimpijskim sportovima, pa su IBA-u zabranile Olimpijske igre od 2019. godine.

MOO u utorak je istakao da je i IBA priznala da su odluke donošene unilateralno od strane generalnog sekretara te asocijacije.

Dokumenti također ukazuju da je IBA smatrala kako treba ustanoviti jasnu proceduru za testiranje pola sudionika, ali to je bilo nakon što je već diskvalificirala dvoje natjecatelja.

Zašto je natjecanje Khelif na meti kritika?

Trump, Meloni i autorica Harry Pottera, J. K. Rowling, negodovali su zbog toga što je Alžirki dozvoljeno natjecanje.

Za političku desnicu u Italiji, kojoj su često na meti prava LBGTQ+ populacije, sudjelovanje Khelif samo je posljednji dokaz "woke" kulture koja se preljeva i na sport.

Meloni, koja se sastala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom upozorila je da "ideologija" koja se dovede do ekstrema može ugroziti prava žena.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams rekao je da je bilo mnogo "dezinformacija na društvenim mrežama, što nanosi veliku štetu".

Boksačka natjecanja u Parizu vodi specijalna jedinica MOO-a koja provodi pravila usvojena tijekom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine.

Ovog tjedna MOO je istakao kako ne postoji znanstveni ili politički konsenzus o pitanju spola i fer sudjelovanja na natjecanjima.

Pojedina sportska tijela izmijenila su svoja pravila o sudjelovanje nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2021. Među njima su i svjetske asocijacije za vodene sportove, atletiku, kao i Međunarodna unija za biciklizam. Svi oni su odlučili da zabrane da u ženskim kategorijama sudjeluju žene koje su promijenile spol u muški, ili su prošle kroz muški pubertet.

Svjetska udruga atletičara također je pooštrila pravila prošle godine i zahtjeva testiranje na testosteron za sportašice koje su rođene kao žene i tako se identificiraju, ali imaju medicinsko stanje koje im daje karakteristike muškarca.

Što ostale natjecateljice misle u Khelif?

Ako se potez Talijanke Carini ostavi po strani, malo je vjerojatno da će naredne protivnice Khelif, u kategoriji žena od 66 kilograma, smatrati Alžirku nepobjedivom.

Khelif (lijevo) i Carini u preliminarnom boksačkom meču za žene do 66 kg na Olimpijskim igrama u Parizu, Francuska, 1. kolovoza 2024.
Khelif (lijevo) i Carini u preliminarnom boksačkom meču za žene do 66 kg na Olimpijskim igrama u Parizu, Francuska, 1. kolovoza 2024.

Mađarica Anna Luca Hamori rekla je da se "ne plaši i da je nije briga za priče na društvenim mrežama". Njih dvije se suočavaju u subotu.

Marissa Williamson Pohlman iz Australije izgubila je od Khelif u Nizozemskoj u svibnju i kaže da je Alžirka izuzetno snažna.

"Primijetila sam to, ali sam se samo nastavila boriti. To je dio sporta i želite pobijediti, tako da samo nastavite udarati", riječi su Williamson Pohlman.

Khelif su podržale kolegice poput Amy Broadhurst, irske amaterke koja je porazila Khelif na svjetskom prvenstvu IBA 2022. godine.

"Osobno, ne mislim da je uradila išta da "vara". Mislim da je tako rođena i to je van njezine kontrole. A i činjenica je poražena u mečevima od devet žena, i to sve govori", smatra Broadhurst.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG