Dostupni linkovi

O'Brien: Kurti da zaustavi nekoordinirane akcije koje negativno utječu na naše partnerstvo


James O'Brien i Albin Kurti u Davosu, Švicarska 16.1.2024.
James O'Brien i Albin Kurti u Davosu, Švicarska 16.1.2024.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O'Brien pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija da zaustavi, kako je rekao, "nekoordinirane akcije koje negativno utječu na naše partnerstvo".

Ovakva reakcija visokog američkog dužnosnika dolazi nakon što su 30. avgusta kosovske institucije objavile da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje.

Prema Vladi Kosova, te su institucije djelovale pod vodstvom Srbije.

Povodom ove akcije oštro je reagirala američka ambasada na Kosovu rekavši da stalne nekoordinirane akcije Kosova pogoršavaju partnerstvo između Washingtona i Prištine.

"Pitanja vezana uz strukture koje podržava Srbija na Kosovu trebala bi se rješavati kroz dijalog koji pomaže EU. Ova akcija nije bila koordinirana ni s jednim elementom međunarodne zajednice", saopćila je američka ambasada 30. avgusta.

O'Brien je rekao da je saopćenje ambasade SAD-a na Kosovu jasno pokazalo da je SAD zabrinut "neprekidnim nekoordiniranim i provokativnim akcijama Vlade Kosova".

"Pozivamo premijera Kurtija i njegovu vladu da se konsultiraju i koordiniraju s međunarodnim partnerima i zaustave akcije koje negativno utječu na naše partnerstvo", napisao je O'Brien na društvenoj mreži X.

Povodom akcije kosovskih vlasti na sjeveru, reagirali su i ambasadori Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Njemački ambasador na Kosovu Jörn Rohde rekao je da se pridružuju američkoj ambasadi u izražavanju "zabrinutosti i razočarenja nekoordiniranim akcijama".

"Ovo se mora promijeniti. Želimo ukloniti mjere i krenuti naprijed u smislu regionalne i europske integracije Kosova", napisao je na X-u.

Francuski ambasador na Kosovu Oliver Guérot, distribuirajući saopćenje američke ambasade na X-u, rekao je da postupci koji imaju štetan utjecaj na pripadnike jedne zajednice, "u ovom slučaju srpske zajednice, nisu dobrodošli" te da "jednostrane akcije ne donose trajna rješenja”.

Akcije koje pogađaju kosovske Srbe, prema riječima britanskog ambasadora na Kosovu Jonathana Hargreavesa, zahtijevaju pažljivo savjetovanje s kosovskim prijateljima i "sigurnosnim partnerima, u kontekstu šireg dijaloga".

Hargreaves je rekao da su akcije na sjeveru Kosova "provedene bez ovih konzultacija i riskiraju povećanje napetosti i utjecaj na najugroženije".

Akcija na sjeveru Kosova poduzeta je u trenutku kada je Vlada Kosova već suočena s kritikama međunarodne zajednice zbog "jednostranih i nekoordiniranih" akcija.

Kosovska izvršna vlast također želi otvoriti glavni most preko rijeke Ibar za promet vozila.

Tokom akcije 30. avgusta, ministar lokalne uprave Kosova, Elbert Krasniqi, rekao je da su zatvoreni Kosovski okrug Mitrovica, paralelna Općina Mitrovica, paralelna Općina Zvečan, paralelna Općina Zubin Potok i paralelna Općina Leposavić.

Ranije ove godine, kosovske vlasti su zatvorile sedam drugih paralelnih srpskih općina u drugim dijelovima zemlje, kao što su Prizren, Peć, Suha Reka, Istok, Klina, Orahovac i Dragaš.

Vlada Kosova je u više navrata ponovila da nastoji uspostaviti red i zakon, posebno na sjeveru Kosova gdje većinski žive Srbi, gašenjem paralelnih srpskih institucija.

Četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjevernu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, vode albanski gradonačelnici od maja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotirala srpska većina.


Na Kosovu postoje općine, javna poduzeća i poduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerzitetu koje izravno financira Vlada Srbije, a nalaze se u gradovima i mjestima u kojima živi srpska zajednica.

Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su ilegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Bruxellesu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali taj sporazum još nije u potpunosti proveden.

Srbija je u budžetu za 2024. godinu povećala sredstva za rad paralelnih institucija na Kosovu, poboljšanje života građana, informiranje, ali i potporu Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu.

XS
SM
MD
LG