Dostupni linkovi

EU: Zatvaranje paralelnih srpskih institucija na Kosovu ugrožava bezbednost


Kosovske vlasti zatvorile su pet paralelnih srpskih institucija 30. 8. 2024.

Operacija kosovske policije u petak protiv kancelarija koje podržava Srbija u opštinama na severu Kosova, dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu, smatra Evropska unija (EU).

U briselskoj reakciji se potvrđuje da ova operacija nije bila koordinisana sa međunarodnom zajednicom.

"EU je razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije sa kosovskim bezbednosnim institucijama i međunarodnim partnerima", navodi se u briselskoj reakciji na X-u.

Kosovske vlasti zatvorile su pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - dijelu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da djeluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Zatvorene su institucije Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini kritikovala je ovu odluku i saopštila da je "zabrinuta i razočarana" kontinuiranim nekoordiniranim akcijama Vlade Kosova koje odražavaju rastuće pogoršanje odnosa između dve zemlje.

Evropska unije putem reakcije je podsetila da se Kosovo obavezalo na deeskalaciju.

"EU je više puta pozivala Kosovo da izbegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno uticati na bezbednost ljudi na terenu. Nažalost, Vlada Kosova je ignorisala naše pozive", navodi se u briseleskoj reakciji.

Podvlači se da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije.

Dodaje se takođe da je predviđeno da se kancelarije koje podržava Srbija rešavaju u okviru dijaloga koji vodi EU.

XS
SM
MD
LG