Dostupni linkovi

Netanjahu kaže da će pojačati borbu protiv Hamasa u narednim danima


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posjete Gazi 26. novembra 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posjete Gazi 26. novembra 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael pojačati borbu protiv Hamasa u narednim danima.

Rekao je članovima svoje stranke da je bio u posjeti Gazi u ponedjeljak 25. decembra i da vojna kampanja "nije ni blizu kraja."

Njegovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je američki državni sekretar rekao da bi Izrael trebao smanjiti intenzitet napada.

Netanjahu je rekao i da je rat u Gazi daleko od kraja i odbacio kako je rekao lažna medijska nagađanja da bi njegova vlada mogla prekinuti borbu sa Hamasom u Gazi.

"Ne stajemo. Nastavljamo se boriti i pojačat ćemo borbe u nadolazećim danima, a borbe će trajati dugo i nisu blizu završetka", rekao je Netanjahu zastupnicima iz svoje stranke Likud.

Rekao je i da Izrael neće uspjeti osloboditi preostale taoce u Gazi bez primjene vojnog pritiska.

"Do sada ne bismo uspjeli osloboditi više od 100 talaca bez vojnog pritiska", rekao je Netanjahz tokom obraćanja izraelskom parlamentu. "I nećemo uspjeti osloboditi sve taoce bez vojnog pritiska."

Decenije nestale u trenu: Izbjeglice iz Gaze žele graditi život u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je 1.200 osoba, a oko 240 je oteto. Nakon što je dio ljudi vraćen tokom primirjaIzrael kaže da se još 132 osobe nalaze u pritvoru Hamasa.

Sa druge strane, ministarstvo zdravstva Gaze kojim rukovodi Hamas saopštilo da je u napadima do sada ubijeno 20.674 osoba, uključujući i 250 osoba koje su ubijene u posljednja 24 sata.

U međuvremenu, Egipat je iznio prijedlog za okončanje rata Izraela i Hamasa prekidom vatre, postepenim oslobađanjem talaca i stvaranjem palestinske vlade stručnjaka koji bi upravljali Pojasom Gaze i okupiranom Zapadnom obalom, rekli su visoki egipatski zvaničnik i evropski diplomata, prenosi Associated Press.

Prijedlog koji je razrađen sa Katarom predstavljen je Izraelu, Hamasu, Sjedinjenim Državama i evropskim vladama, ali je izgleda još uvijek preliminaran. U prijedlogu nije ispunjen cilj Izraela za potpunim uništenjem Hamasa, kojeg su EU i SAD označili za terorističku grupu. Također, kako se navodi, u prijedlogu nije podržano insistiranje Izraela da, na duži period nakon okončanja rata, zadrže vojnu kontrolu nad Gazom.

Informacije o prijedlogu dolaze nakon tri krvava dana u Gazi u kojem je ubijeno više desetina osoba. Rat je razorio velike dijelove Gaze, više od 20.400 Palestinaca je ubijeno, a skoro svi od 2,3 milona stanovnika tog područja je raseljeno.

Izvor: AP, Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG