Dostupni linkovi

Nema osnova za gonjenje Đukanovića zbog intervjua, saopštilo Više tužilaštvo


Milo Đukanović, bivši predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović, bivši predsjednik Crne Gore

Nema osnova za pokretanje postupka protiv bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog intervjua koji je 24. aprila dao Radiju Antena M, saopšteno je iz Višeg tužilaštva u Podgorici.

Krajem aprila to tužilaštvo formiralo je predmet povodom intervjua u kojem je Đukanović govoreći o hapšenjima aktuelnih i bivših funkcionera, kazao da je "crnogorsko društvo - društvo osvetnika" i "da je opasno kada jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam".

"Jer, onaj ko radi ovo što sada radi, taj zapravo ne shvata da je otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I griješi jako ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra", kazao je Đukanović.


Upravo tu izjavu je, tužilaštvo je analiziralo i ocijenilo da "nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, zbog bilo kojeg krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti".

U istom intervjuu, na novinarsko pitanje: da li osjeća strah da bi se mogao naći "na udaru revanšizma i hapšenja", kazao je da u zemlji vlada jako zatrovana atmosfera koja govori da će se "ćeranija" po Crnoj Gori nastaviti.

Đukanović je bio tri decenije lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), višestruki premijer i u dva navrata predsjednik države.

Njegova partija izgubila je vlast na izborima avgusta 2020. godine, dok je on mandat predsjednika Crne Gore okončao maja 2023. nakon gubitka predsjedničkih izbora.


Spornu izjavu Đukanović je dao komentarišući svoju podršku peticiji, kojom je traženo da se bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću omogući odbrana sa slobode.

Katniću, koji je uhapšen 14. aprila, određen je pritvor na zahtjev Specijalnog tužilaštva koje ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Tog dana je uhapšen i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović a tri dana kasnije i Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije, koja je puštena da se brani sa slobode.

U prethodne dvije godine, između ostalih, uhapšeni su: bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja se brani sa slobode, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, bivši direktori policije Veselin Veljović i Slavko Stojanović, Katnićev pomoćnik u Specijalnom tužilaštvu Saša Čađenović...

Sve njih je ranija opozicija, a sadašnja vlast, optuživala da su sa funkcija, na kojima su radili, štitili Đukanovića, njemu bliske ljude i funkcionere DPS-a.

Milo Đukanović: Nema prečice za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:55 0:00

XS
SM
MD
LG