Dostupni linkovi

Trumpovi problemi sa puštanjem muzike na političkim mitinzima


Donald Trump igra na pozornici tokom mitinga u New Hampshireau, tokom unutarstranačkih izbora u januaru 2024.
Donald Trump igra na pozornici tokom mitinga u New Hampshireau, tokom unutarstranačkih izbora u januaru 2024.

Naslovi pjesama, poput "My Hero" (Moj heroj), "Hold On, I'm Coming" (Čekaj, dolazim) ili "Please Please Please Let Me Get What I Want" (Molim te dozvoli mi da dobijem ono što želim) odsviranih u kontekstu predsjedničke kampanje nose jaku političku poruku.

Muzika u predsjedničkim kampanjama u Americi igra važnu ulogu, podstiče i motiviše okupljene, budi emocije i šalje simbolične poruke rimama i ritmovima.

Upravo izvođenje pjesama postalo je čest predmet kritike muzičara upućenih jednom političaru – Donaldu Trumpu.

Naime, desetine muzičara ili njihovih produkcijskih kuća kritikovali su i prigovorili što se njihova muzika koristi u kampanji bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa za novembarske izbore u Sjedinjenim Državama. Neki su zaprijetili sudskim tužbama. Zašto?

Sa prijetnjama za pokretanje sudskih tužbi nekih od najpoznatijih svjetskih muzičara, Trump se suočio i prije, tokom kampanja 2016. i 2020. godine.

Lista muzičara koji su kritikovali njegovu politiku ili prigovorili Trumpu što njihovu muziku pušta na predizbornim skupovima su Rolling Stones, Neil Young, Bruce Springsteen, Rihanna, Guns N’ Roses i Linkin Park, Beyoncé, kao i zastupnici koji raspolažu autorskim pravima Princea i Toma Pettyja.

Ove godine predsjednička kampanja je ponovo u fokusu, ali ne i bez kontroverzi vezanih za korištenje muzike i negodovanja muzičara, što uveliko sužava listu pjesama koje Trump može da pušta na okupljanjima.

U 2024. republikanski predsjednički kandidat puštao je hitove švedske grupe Abba među kojima su Money, Money, Money, The Winner Takes It All i Dancing Queen na mitingu u St Cloudu u saveznoj državi Minnesoti, koja ima najveću populaciju stanovništva švedskog porijekla. Universal Music, diskografska kuća švedske grupe, saopštio je da Trumpov izborni štab nije tražio dozvolu za korištenje muzike ili videa grupe Abba i da snimci sa događaja moraju biti "odmah skinuti i uklonjeni".

Članovi švedske grupe ABBA prije koncerta u Londonu, maj 2022.
Članovi švedske grupe ABBA prije koncerta u Londonu, maj 2022.

U kampanji 2016. Trump je koristio pjesme pjevačice Adele Roling in the Deep i Skyfall koja je pisana namjenski za istoimeni film o agentu Jamesu Bondu. Kasnije je predstavnik Adele potvrdio za BBC kako Trump nije imao dozvolu za korištenje pjesme u kampanji. Adele je zatim podržala tadašnju demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Eddy Grant izvođač hita s početka 1980-ih Electric Avenue, 2020. godine uklonio je snimak sa interneta u kojem se njegova pjesma vrti u Trumpovoj kampanji zbog kršenja autorskih prava. Grant će kasnije podneti tužbu protiv Trumpa i poslati pismeno upozorenje o predstojećim sudskim koracima.

Na spisku prijetnji tužbama zbog kršenja autorskih prava koje su upućene Trumpu 2024. našla se Celine Dion, američki bend Foo Fighters, zastupnik autorskih prava soul pjevača i kompozitora Isaaca Hayesa, Johnny Marr, gitarista kultne britanske grupe The Smiths te Jack White nekadašnji član dua White Stripes.

Tokom mitinga u Montani 9. avgusta na kojem je takođe učestvovao Trumpov potpredsednik, JD Vance, organizatori su pustili pjesmu My Heart Will Go On, koju je kanadska zvijezda Celine Dion izvodila za film Titanik.

Dion je, u objavi na društvenim mrežama, rekla da je korištenje ove pjesme bilo neovlašteno.

Celine Dion je pjevala na otvaranju Olimpijade u Parizu, 26. juli 2024.
Celine Dion je pjevala na otvaranju Olimpijade u Parizu, 26. juli 2024.

Nekoliko sati nakon što je odustao od kandidovanja, Robert F. Kennedy Jr. pojavio se na Trumpovom mitingu 23. avgusta uz hit Foo Fightersa My Hero. Na pitanje korisnika na platformi X da li je Trumpu dozvoljeno da koristi pjesmu, rok bend, koji je nastupio na događaju povodom inauguracije predsednika Bidena, odgovorio je: "Ne".

Iako se rijetko odlučuju da idu na sud, neki od muzičara pošalju upozorenje da će nastavak puštanja njihove muzike završiti tužbom.

Upravo to je bio slučaj sa pjesmom legende soula Isaaca Hayesa. Krajem avgusta sudija u Atlanti izdao je zabranu kojom se bez odgovarajuće dozvole blokira dalje korišćenje pjesme Hold On, I'm Coming, čiji je koautor pokojni Isaac Hayes.

"Veoma smo zahvalni i srećni zbog odluke (sudije). Donaldu Trumpu je zabranjeno da ikada ponovo pušta muziku Isaaca Hayesa. Nisam mogao da tražim bolju odluku", rekao je Hayesov sin Isaac Hayes III novinarima ispred sudnice.

Bivši predsjednik je redovno puštao pjesmu prije i poslije svojih mitinga kao i na ovogodišnjoj nacionalnoj konvenciji republikanaca.

"Želim da ovo posluži kao prilika da se jave drugi umjetnici koji ne žele da njihovu muziku koriste Donald Trump ili drugi politički subjekti", dodao je Hayesov sin nakon odluke sudije.

Bilo 2016., 2020. ili 2024., umjetnici su listom osuđivali neovlašćeno korišćenje njihove muzike u Trumpovim kampanjama. Međutim, prema pisanju The Hollywood Reportera, donedavno niko nije podnosio tužbe, a kamoli da je išao da se raspravlja na sudu, protiv bivšeg predsjednika. Advokat kojeg citiraju u tekstu kaže jednostavno da "gnjavaža i troškovi nisu vrijedni toga".

Bruce Springsteen na koncertu u Štokholmu, juli 2024.
Bruce Springsteen na koncertu u Štokholmu, juli 2024.

Patriotski hit "Rođen u SAD" (Born in the U.S.A.) Brucea Springsteena popularan je među pristalicama demokrata i republikanaca.

Ali, Springsteen je bio glasan u svom preziru prema Trumpu koji je koristio pjesmu u kampanju 2016.

Springsteen nije preduzimao pravne korake, već je izrazio podršku za, tada demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton. To nije spriječilo Trumpa da pušta pjesmu na mitinzima, međutim, pjesma je nailazila na negodovanje njegovih pristalica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG