Dostupni linkovi

Crna Gora: Ministarka obrazovanja će biti saslušana na skupštinskom odboru


Građani su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, 21. jula tražili ostavku ministarke Vesne Bratić, ali i cijele vlade
Građani su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, 21. jula tražili ostavku ministarke Vesne Bratić, ali i cijele vlade

Odbor Skupštine Crne Gore je usvojio inicijativu da se kontrolno saslušanje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić održi 30. jula.

Inicijativu je podnio poslanik opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović povodom masovne smjene direktora obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, za koju tvrdi da je sprovedena nezakonito “kako bi se doveli podobni".

Vesna Bratić je za ministarku u Vladi Zdravka Krivokapića izabrana 4. decembra, podrškom prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i građanskog pokreta URA.

U sklopu masovnog otpuštanja prosvjetnih radnika koji su izabrani u vrijeme bivše vlasti Demokratske partije socijalista, ministarka Bratić je 22. jula dala otkaz i, četiri mjeseca ranije preminuloj, Gordani Radović, koja je prije smrti bila direktorica Obrazovnog centara u Plužinama, na sjeveru Crne Gore.

“Propust je nastao usljed preobimnog posla na izradi čak 448 (otkaza) rješenja” navedeno je tim povodom u saopštenju ministarstva 23.jula, uz izvinjenje porodici.

Kao razlog inicijative za kontrolno saslušanje ministarke, Šehović je naveo da se na mjesta smijenjenih postavljaju osobe sa anticivilzacijskim stavovima i oni koji su obožavatelji ratnih zločinaca:

“Ne može neko ko predlaže da se ulica zove po ratnim zločincima da bude na čelu nijedne obrazovne ustanove, niti na čelu Doma učenika u Beranama".

Na tu funkciju je imenovan funkcioner vladajućeg DF Goran Kiković, inicijator postavljanja spomenika u Beranama četničkom kompandantu iz Drugog svjetskog rata Pavlu Đurišiću odgovornom za masovna ubistva uglavnom pripadnika bošnjačkog stanovništva. Bio je i jedan od prdlagača da ulica u Beranama dobije ime haškog osuđenika za genocid Ratka Mladića.

Poslanik vladajućeg Demokratskog fronta Marko Milačić je kazao da je ministarki Bratić „najveći grijeh je što je Srpkinja” i upitao i zašto je problem „ako se neko ponosi što je četnik“.

„Piše li tamo u kriterijumima za direktora (škole) da ne smije da bude četnik? Ako smatrate da neko ko je zastupnik četničke ideologije ne može da bude direktor škole, podnesite taj zahtjev“, kazao je Milačić.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović je rekao da tri četvrtine aktuelne vlasti podržava četničku ideologiju.

Zbog naimenovanja u školstvu, u Podgorici je 21. jula organizovan protest čiji su učesnici poručili da ne pristaju da se preko djece i obrazovnog sistema realizuje velikosrpski nacionalizam.

Tome je prethodilo imenovanje, pa ekspresno razrješenje Rade Višnjić sa mjesta direktorice osnovne škole u Baru 20.jula, koja je je prošle godine, u vrijeme vlasti DPS, dobila otkaz jer je kao učiteljica pozivala učenike na ckrveni obred u Hram srpske pravoslavne crkve u Baru, u vrijeme epidemije korona virusa.

U proceduri je interpelacija za smjenu ministarke Bratić opozicione Socijaldemokratske partija zbog, kako su obrazložili, skandaloznih imenovanja direktora u školama.

Iz Evropske Komisije su povodom naimenovanja u obrazovnim ustanovama poručili 22.jula da je u interesu zemlje da ima profesionalan, depolitizovan, efikasan i visokokvalitetan obrazovni sistem, koji uživa povjerenje javnosti.

Direktori gotovo svih osnovnih i srednjih škola smijenjeni su na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu 12. juna ove godine.

Većina je dobila cirkularno pismo uz obrazloženje da su povrijedili radnu obavezu zato što nijesu formirali Školski odbor. Na njihova mjesta su postavljeni vršioci dužnosti na rok od šest mjeseci

XS
SM
MD
LG