Dostupni linkovi

Konstituiran novi saziv Europskog parlamenta, Metsola ponovno na čelu


Eurozastupnici čestitaju Roberti Metsola drugi mandat na čelu Europskog parlamenta, Strasbourg, Francuska, 16. srpnja 2024.
Eurozastupnici čestitaju Roberti Metsola drugi mandat na čelu Europskog parlamenta, Strasbourg, Francuska, 16. srpnja 2024.

Konstituiran je novi saziv Europskog parlamenta, nakon izbora održanih na teritoriju Europske unije od 6. do 9. lipnja.

Za predsjednicu ove institucije ponovno je izabrana Maltežanka Roberta Metsola. Ona će voditi Europski parlament u naredne 2,5 godine.

Metsola dolazi iz najmanje države u EU-u. Prvi put izabrana je u siječnju 2022., nakon smrti njezina prethodnika, Davida Sassolija. Do njezina imenovanja, Malta nije imala nijednog državljana na tako visokoj poziciji.

Za Robertu Metsola glasalo je 562 eurozastupnika.

Riječ je o desetom sazivu Europskog parlamenta koji broji 720 zastupnika. Njih pedeset četvero od sto nova su imena u ovom sazivu, a 39 od 100 ovog saziva su žene.

"Moramo se uzvisiti i biti spremni. Ovaj posljednji mandat naučili smo da je budućnost sve samo ne predvidiva", rekla je Metsola u govoru pred eurozastupnicima.

"Ovo mora biti kuća koja se ne smije plašiti vodstva i promjene. Počeli smo, ali još nismo završili", izjavila je Metsola.

Pozvala je i na čvrstu obranu vladavine prava, kontinuiranu potporu Ukrajini, održivi mir na Bliskom istoku, pojednostavljenje birokracije i jačanje zaštite socijalnih prava.

Eurozastupnici su jedini predstavnici u institucijama EU-a koje izravno bira narod.

Među prvim zadacima desetog saziva je izbor predstavnika Europske komisije.

Ursula von der Leyen cilja reizbor i oko njezina imena već su se složili lideri država i vlada EU-a. Međutim, njezino imenovanje tek treba potvrditi Europski parlament.

Glasanje za Von der Leyen zakazano je za 18. srpnja.

Da bi dobila novi petogodišnji mandat, za njezino ime treba dobiti glas apsolutne većine zastupnika, što podrazumijeva 50 od sto zastupnika plus jedan.

Ako kandidat ne dobije potreban broj glasova, države članice moraju predložiti drugog kandidata u roku od mjesec dana.

Europski parlament potvrđuje i buduće povjerenike za novi saziv Europske komisije.

Imena za buduće povjerenike predlaže svaka država članica po principu jedna država - jedno ime. Oni potom moraju proći kroz proces parlamentarne provjere.

Kandidati za buduće povjerenike pojavljuju se pred parlamentarnim odborima na saslušanjima o njihovim budućim oblastima odgovornosti. U rujnu počinje proces ispitivanja kandidata.

Svaki odbor zatim ocjenjuje stručnost kandidata i šalje je predsjedniku Parlamenta.

Negativna ocjena može navesti kandidate da se povuku iz procesa, što se već dešavalo.

Nakon izbora 2019., Europski parlament odbio je dvije kandidature za europske povjerenike i tada su eurozastupnici tražili od šefice Europske komisije Ursule von der Leyen da izađe s novim imenima.

Na kraju, Europsku komisiju u punom sastavu, uključujući predsjednika Komisije i visokog predstavnika za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost ponovo odobrava Europski parlament.

Novoizabrani zastupnici odmah nakon izbora preuzimaju dužnost u Europskom parlamentu dok čelnici EU-a i povjerenici preuzimaju dužnost tijekom kasne jeseni, idealno 1. studenog.

XS
SM
MD
LG