Dostupni linkovi

Nemačka ambasadorka u Budimpešti pozvana na razgovor zbog izjave o 'pouzdanosti' Mađarske


Mađarski premijer Viktor Orban, 12. septembar 2024.
Mađarski premijer Viktor Orban, 12. septembar 2024.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske pozvalo je u četvrtak nemačku ambasadorku zbog njenih komentara o mađarskoj vladi i odnosima Budimpešte i Berlina.

Ambasadorka Žuli Gros (Julie Gross) je navodno rekla na diplomatskom događaju povodom obeležavanja Dana nemačkog jedinstva u Budimpešti da je Mađarska "na putu koji je vodi dalje od njenih prijatelja" i da ugrožava poverenje koje je Mađarska zadobila.

Postoji "čitava niz incidenata, teorija, mera i provokacija koje... izazivaju sumnju u pouzdanost Mađarske", rekla je ona.

Njena izjava razgnevila je mađarsku vladu, što je navelo ministra spoljnih poslova Petera Sijarta (Szijjarto) da je pozove na razgovor, rekavši da je njena izjava "potpuno neprihvatljiva".

"Ona se ozbiljno mešala u unutrašnje stvari Mađarske na način koji je narušio suverenitet naše zemlje", naveo je on na Fejsbuku (Facebook).

"Očekujemo poštovanje od ambasadora koji služe u našoj zemlji u svim slučajevima i stoga je govor ambasadorke potpuno neprihvatljiv", dodao je on.

Gros je u komentarima u četvrtak takođe osudila julsku inicijativu premijera Viktora Orbana, koju je on predstavio kao mirovnu misiju za okončanje rata u Ukrajini, koja je uključivala posete Ukrajini, Rusiji, Kini i SAD.

Orban je krenuo na turneju odmah pošto je Mađarska 1. jula preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, razgnevivši druge lidere EU i NATO-a susretom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Gros je takođe prozvala mađarsku vladu zbog odugovlačenja pristupa Finske i Švedske u NATO, nazvavši taj potez "farsom" i opširno kritikovala prorusku politiku mađarske vlade.

"Pretpostavljam da za vas – mađarske glasače, bez obzira na vaše političko ubeđenje – ovo sve više dovodi do pitanja: kako to služi mojim interesima i kako to čini moj život kao Mađara boljim", rekla je ona.

Diplomatski spor usledio je pošto je Orbanov politički direktor u podkastu govorio o tome kako bi se Mađarska nosila sa invazijom ruskih snaga.

Politički direktor Balaž Orban (Balazs) rekao je da misli da je lekcija iz mađarske revolucije 1956. godine, koju je ugušio Sovjetski Savez, da nije preporučljivo pružati otpor u slučaju ruskog vojnog napada.

"Imajući u vidu '56, verovatno ne bismo uradili ono što je predsednik (Ukrajine Volodimir) Zelenski uradio pre dve i po godine, zato što je to neodgovorno, zato što je izgleda uvukao svoju zemlju u odbrambeni rat", rekao je Balaž Orban 26. septembra na podkastu Mandiner.

Balaž Orban se kasnije izvinio i rekao da bi se borio oružjem ako bi Rusija napala Mađarsku. Viktor Orban se u početku zauzeo za svog političkog direktora, ali je kasnije rekao da je napravio grešku.

Gros i francuski ambasador Žonatan Lakot (Jonathan Lacote) su, kako je izvešteno, uložili zajednički protest mađarskoj vladi zbog komentara Balaža Orbana.

RSE je izvestio da je u protestu poručeno da ako je Mađarska, kao članica NATO-a, zaista zauzela takav stav po pitanju zajedničke odbrane, to u suprotnosti s duhom zapadnog vojnog saveza i uvredljivo za ostale članice alijanse.

Uz izveštaje AFP-a i Reutersa
XS
SM
MD
LG