Dostupni linkovi

Uzajamne osude Poljske i Mađarske usred upozorenja da Budimpešta otvara vrata ruskim špijunima


Premijer Mađarske Viktor Orban (lijevo) i premijer Poljske Donald Tusk na EU samitu u Briselu u junu 2019.
Premijer Mađarske Viktor Orban (lijevo) i premijer Poljske Donald Tusk na EU samitu u Briselu u junu 2019.

Diplomatski spor između Poljske i Mađarske otkriva duboke tenzije u Evropi oko toga kako se nositi sa Rusijom dok ona vodi rat protiv Ukrajine.

Poljska je, poput Njemačke, Francuske i većine drugih evropskih zemalja, nepokolebljivi saveznik Ukrajine, a mađarski populistički premijer Viktor Orban od svih lidera Evropska unije ima najbliže odnose sa Kremljom.

Odnosi nekada bliskih saveznika, Poljske i Mađarske, su se pogoršali zbog odluke Budimpešte da održi bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, dok je najnovije ublažavanje viznog režima za ruske državljane izazvalo i kritike najveće političke grupacije u Evropskom parlamantu, pišu svjetski mediji.

Narušeno 'poljsko-mađarsko bratstvo'

Poljska vlada je otvoreno kritikovala Mađarsku zbog njenih stavova i veza sa Rusijom, ali spor je eruptirao kada je mađarski premijer oštro osudio Poljsku u govoru koji je održao u subotu, 27. jula.

"Poljaci vode najlicemjerniju politiku u cijeloj Evropi. Oni nam drže moralne pridike, kritikuju nas zbog naših ekonomskih odnosa sa Rusijom, a istovremeno posluju sa Rusima i indirektno kupuju naftu i tako upravljaju poljskom ekonomijom", rekao je Orban.

To je izazvalo poricanje i ljutu reakciju zamjenika poljskog ministra inostranih poslova, Wladyslawa Teofila Bartoszewskog, koji je u nedelju rekao: "Mi ne poslujemo sa Rusijom, za razliku od premijera Orbana, koji je na marginama međunarodnog društva i u Evropskoj uniji i NATO savezu", prenosi Associated Press (AP).

Mađarska se našla izolovana u EU zbog svog odmetnutog pristupa Rusiji, ali i zbog prijateljstva sa Kinom. Zvaničnici EU su bojkotovali nezvanične sastanke koji su se održavali u Mađarskoj, koja trenutno predsjedava Blokom.

"Ako ne želite da budete član kluba, uvijek možete da odete", rekao je Bartoszewski. "Ne razumijem zašto Mađarska želi da ostane član organizacija koje joj se toliko ne sviđaju i koje se navodno loše odnose prema njoj."

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Szijjarto odgovorio je Bartoszewskom na Facebooku: "Dugo smo tolerisali provokacije i hipokriziju trenutne poljske vlade kako bismo sačuvali poljsko-mađarsko bratstvo, ali dosta nam je."

Poljska i Mađarska istorijski imaju dobre i jake odnose.

Orban se dobro slagao sa konzervativnim populistima koji su bili na vlasti u Poljskoj od 2015. do 2023. jer su dijelili zajedničke stavove o migraciji i EU. Obje strane su se protivile tome da se migrantima sa Bliskog istoka i Afrike dopusti dolazak u Evropu. Takođe, obje strane su optuživale EU da želi da preotme vlast od nacionalnih država.

Veze su počele da slabe kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, u februaru 2022. koju Poljska vidi kao egzistencijalnu prijetnju za region. Odnosi su se dodatno pogoršali od kada je proevropska vlada u Varšavi došla na vlast u decembru pod vodstvom premijera Donalda Tuska.

Uzajamne optužbe

U intervjuu datom za online magazine Visegrad Insight u ponedeljak, 29. jula, ministar inostranih poslova Poljske Radoslaw Sikorski je rekao kako se čini da je njegov mađarski kolega Peter Szijjarto promijenio mišljenje o prijedlogu poljske da se u Kijevu održi EU sastanak, nakon što je dobio instrukcije iz Budimpešte, prenosi Reuters.

Szijjarto je na Facebooku napisao kako minister inostranih poslova Poljske laže i da je "prešao crvenu liniju" tvrdnjama da je njegov prijedlog bio "podržan s entuzijazmom" da se naredni neformalni EU sastanak ministara inostranih poslova održi u Kijevu.

Portparol poljskog ministarstva inostranih poslova rekao je da je Sikorski stekao utisak da je Szijjarto zadovoljan prijedlogom. "Ako je bilo drugačije, to znači da je on (Sikorski) na pogrešan način protumačio ponašanje ministra Szijjarta", rekao je portparol Pawel Wronski.

Zamjenika poljskog ministra inostranih poslova, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, takođe je u nedelju, 28. jula rekao za poljsku državnu novinsku agenciju, PAP, da Poljska nije poslovala sa Rusijom i postavio pitanje zašto Orban nije "stvorio uniju sa Putinom i nekim autoritarnim državama tog tipa" umjesto da ostane član EU i NATO saveza.

To je bila samo posljednja u nizu burnih razmjena optužbi i kritika između dvije vlade posljednjih dana.

Vizni režim Budimpešte nosi rizike

Evropska narodna partija, je upozorila da ublažavanje restrikcija za vize koje uvodi Budimpešta za posjetioce iz Rusije predstavlja rizik za "nacionalnu sigurnost", napisao je Financial Times.

Naime, Mađarska je nedavno donijela odluku da olabavi vizne restrikcije za posjetioce iz Rusije,"što je otvorilo vrata za špijune i EU bi trebala da preduzme hitne kontramjere", saopštila je najveća politička partija u bloku.

Mađarska je u julu objavila detalje o novom brzom viznom sistemu za državljane osam zemalja, uključujući Rusiju i Bjelorusiju, što omogućava ulazak bez bezbjednosnih provjera ili drugih ograničenja.

Manfred Weber, predsjednik Evropske narodne partije, u pismu na koje se poziva Financial Times, rekao je da će potez Mađarske omogućiti Rusima koji nisu provjereni da nesmetano putuju kroz veći dio EU.

Weber je pisao predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu da pokrene ovo pitanje na sljedećem samitu lidera EU u oktobru.

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je reakciju lidera EU ranije u julu kada je otputovao u Moskvu da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon prethodne posjete Kijevu, navodno u pokušaju da posreduje u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Evropska narodna partija (EPP) je do 2021. bila Orbanova politička porodica, ali je bio primoran da je napusti zbog zabrinutosti u vezi njegove sve veće autokratske vladavine. Njegova partija Fidesz, koja zastupa ultranacionalističke stavove, od tada je prešla u grupu sa drugim ultradesničarskim partijama u Evropskom parlamentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG