Dostupni linkovi

Lajčak u Prištini: Početi sa provedbom sporazuma o normalizaciji odnosa


Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi u Prištini, Kosovo, 5. marta 2024.
Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi u Prištini, Kosovo, 5. marta 2024.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je izjavio u utorak da će u narednom periodu biti organizovan sastanak na nivou glavnih pregovarača, ali nije precizirao datum.

Lajčak se u Prištini sastao sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem (Bislimi), koji je ujedno i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom. Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Petar Petković, predvodi pregovore u ime zvaničnog Beograda.

Lajčak je naveo da je sa Bisljimijem razgovarao o svim "otvorenim pitanjima", uključujući uredbu Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

"Važno je da se o ovom pitanju razgovara, znate da je prošle nedelje bio sastanak (u okviru dijaloga) na stručnom nivou. Sastanak je bio konstruktivan, pronašli smo odgovore na nekoliko pitanja, ali postoje pitanja koja su van mandata eksperata", rekao je Lajčak i dodao da će se komunikacija nastaviti.

On je istakao da je na sastanku sa Bisljimijem bilo reči i o implementaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, te ocenio da je to "najbolji sporazum koji su strane mogle da dobiju".

"U korist je strana da se počne sa implementacijom. To je dobar sporazum i treba da se počne sa implementacijom", naveo je izaslanik EU.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je zamenik premijera Kosova Bisljimi preneo Lajčaku da uredba Centralne banke Kosova nije deo dijaloga sa Srbijom, odnosno da ta tema nije predmet razgovora o normalizaciji odnosa.

Dodaje se da je Bisljimi rekao Lajčaku da je Vlada Kosova zainteresovana da obezbedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Obrazovne i zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije, a zaposleni u njima primaju plate iz budžeta Srbije.

Kada je reč o Sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, iz Vlade Kosova navode da se on mora implementirati na osnovu “pravičnog i balansiranog plana”.

Bisljimi je istakao i da je potpisivanje Sporazuma “garancija za njegovo prihvatanje i sprovođenje”.

Kosovo insistira da se Sporazum o normalizaciji odnosa potpiše, što Srbija odbija.

Sporazum o normalizaciji, koji je stranama predložio Brisel, predviđa, pored ostalog, međusobno priznavanje državnih simbola, te poštovanje teritorijalnog integriteta i pružanje određenog nivoa samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Iako ovaj sporazum nije potpisan, EU je u nekoliko navrata napomenula da je on pravno obavezujući i za Kosovo i za Srbiju.

Kada je reč o odluci Centralne banke Kosova kojoj se ukida dinar, međunarodna zajednica je ovu odluku kritikovala i zatražila njeno odlaganje jer ima, kako navode, negativan uticaj na srpsku zajednicu i može podići etničke tenzije.

Srbi sa Kosova imaju razna primanja iz budžeta Srbije upravo o dinarima.

Oko tog pitanja je krajem februara održan i sastanak Kosova i Srbije u Briselu ali nije bilo konkretnog rezultata.

Zvanična Priština insistira da je pitanje ukidanje dinara tehničko pitanje, dok Beograd traži politički dogovor.

XS
SM
MD
LG