Dostupni linkovi

Deo opozicije u Beogradu pozvao na stvaranje alternative Srpskoj listi na Kosovu

Ažurirano

Beograd, Knez Mihailova, 2024. godina.
Beograd, Knez Mihailova, 2024. godina.

Predstavnici organizacija Srba sa Kosova i dela opozicionih partija u Srbiji razgovarali su 28. septembra u Beogradu položaju srpskog naroda na Kosovu.

Predsednik Demokratske stanke Zoran Lutovac izjavio je na skupu da je neophodno da se formira politička alternativa Srpskoj listi na Kosovu i da je današnji skup "zametak" za formiranje te alternative.

"Neophodno je da se prekine lanac korupcije na liniji Beograd - Srpska lista. Novac godinama odvajan za ljude na Kosovu je završavao u pogrešnim džepovima", rekao je Lutovac.

Srpska lista je najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku vlasti u Beogradu na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice na Kosovu Momčilo Trajković rekao je da delegacija Srba sa Kosova želi okupljanje.

"Naš je cilj da stvorimo autentičnu srpsku kosovsko-metohijsku politiku. Mi bismo da učestvujemo i u kreiranju te politike u Srbiji", dodao je Trajković.

Delegaciju Srba sa Kosova koja je razgovarala s opozicionim strankama u Beogradu činili su, uz Srpski nacionalni forum, Srpsko nacionalno veće iz Gračanice i pokret "Otadžbina" iz Mitrovice.

Na sastanku su, pored ostalih, bili lideri opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i predstavnik Zeleno-levog fronta Robet Kozma.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas izjavio je na skupu da ta stranka nikad neće prihvatiti da Kosovo bude član Ujedinjenih nacija.

Ocenio je da je opozicija "pokazala zrelost" zahtevajući zajedno sednicu Skupštine Srbije o Kosovu.

"Na sednici ćemo naterati vlast da položi račun, ima opozicija snagu", rekao je lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš.

Predstavnik Zeleno-levog fronta Robet Kozma naveo je da su Srbi na Kosovu "u procepu između dve pogrešne politike - Prištine i Beograda".

"Politika vlasti u Beogradu je doživela potpuni krah, ona je kao i na drugim poljima kriminalna i licemerna", rekao je Kozma.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

To je, sa druge strane, Beograd nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Vlada Srbije usvojila je 14. septembra paket mera i zahteva u u vezi sa Kosovom.

Beograd, pored ostalog, traži raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, povratak Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga Kosova sa severa.

Vlada Srbije usvojila je i zaključak kojim se ministarstvima nalažu aktivnosti i mere u smislu "pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na Kosovu".

XS
SM
MD
LG