Dostupni linkovi

Sjever Kosova nakon ubistva policajca, 24. septembar 2023.

Na severu Kosova ubijeni policajac i tri Srbina

  • Službenik kosovske policije ubijen je u nedjelju na sjeveru Kosova.
  • Policija je priopćila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu te da je bilo i ozlijeđenih.
  • Prema navodima policije, ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.
  • Vučić kaže da su ubijena tri Srbina s Kosova.
  • Kosovske vlasti za ubistvo su okrivile Srbiju.
  • Napetosti na sjeveru Kosova traju od maja kada stanovnici općina s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike koji su proizašli iz izbora koje su bojkotirali.
  • Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira sljedeće korake i radi na deeskalaciji situacije.
13:41 24.9.2023.

Borrell osudio napad na Kosovu

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku, izjavio je da EU najoštrije osuđuje napad na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na sjeveru Kosova.

"Odgovorni počinitelji moraju se suočiti s pravdom", napisao je na društvenoj mreži X.

Borrell je objavio i saopćenje u kome je osudio užasan napad od, kako se izrazio, naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na sjeveru Kosova.

On je upozorio da "više nevinih života je ugroženo u tekućim sukobima u okolini manastira Banjska" te zatražio da napadi hitno prestaju.

Borrell je naglasio da EU i njene države članice više puta pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova.

13:48 24.9.2023.

Manastir u selu Banjska izvor oružanih napada, izjavio ministar Svečlja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da je samostan u selu Banjska na sjeveru Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.

Od posljedica napada u nedjelju je na tom dijelu ubijen službenik kosovske policije.

"Napad je došao i još traje od pripremljenih profesionalnih postrojbi u čijem sastavu je više od 30 uniformiranih, maskiranih i vojno opremljenih osoba, sa oklopnim vozilima i teškim naoružanjem raznih vrsta", kazao je on.

Istaknuo je da su te osobe opkoljene unutar samostana.

"Ovi teroristi su okruženi policijskim jedinicama i krajnje je vrijeme da se predaju", naglasdio je.

Eparhija raško-prizrenska saopćila je da je zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir u Banjskoj, razbivši zatvorenu kapiju Manastira".

“Naoružane i maskirane osobe kreću se dvorištem i povremeno se čuju pucnji. Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se provodi u verskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane na što hitniji prekid sukoba", navodi se u saopštenju, ne precizirajući o kome se radi.

14:02 24.9.2023.

Vučić se tokom popodneva obraća javnosti

Vanredna konferencija za novinare direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića, koja je bila najavljena za 14 sati, je otkazana, a umjesto njega javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo.

Vučić će se, kako je navedeno, obratiti "u toku popodnevnih časova".

14:09 24.9.2023.

Kurti ponovo optužio Srbiju da podržava napad na sjeveru Kosova

Ubistvo i nasilje na sjeveru Kosova počinile su naoružane i organizirane profesionalne snage, u oklopnim vozilima bez registarskih tablica, objavio je premijer Kosova Albin Kurti na mreži X.

"Dopustite mi da ponovim: ove terorističke napade ne izvode obični građani, kosovski Srbi, već trupe koje podržava država Srbija", kazao je.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG