Dostupni linkovi

Sjever Kosova nakon ubistva policajca, 24. septembar 2023.

Na severu Kosova ubijeni policajac i tri Srbina

  • Službenik kosovske policije ubijen je u nedjelju na sjeveru Kosova.
  • Policija je priopćila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu te da je bilo i ozlijeđenih.
  • Prema navodima policije, ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.
  • Vučić kaže da su ubijena tri Srbina s Kosova.
  • Kosovske vlasti za ubistvo su okrivile Srbiju.
  • Napetosti na sjeveru Kosova traju od maja kada stanovnici općina s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike koji su proizašli iz izbora koje su bojkotirali.
  • Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira sljedeće korake i radi na deeskalaciji situacije.
14:12 24.9.2023.

Lajčak osudio napad na policiju i pozvao na dijalog

Izaslanik EU za pregovore o Kosovu i Srbiji Miroslav Lajčak osduio je napad na kosovsku policiju.

"Nasilje u bilo kojem obliku je apsolutno nedopustivo. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice i kolege. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi. Svi se moraju odmah vratiti dijalogu", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

14:20 24.9.2023.

Situacija kroz fotografije

14:27 24.9.2023.

Qehaja: Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova eskalira

Ramadan Qehaja, stručnjak za vojna i sigurnosna pitanja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova krhka i da bi mogla eskalirati.

Qehaja najnoviji napad u kome je policajac ubijen, vidi kao orkestriran od Srbije i Rusije.

"Sjećam se da srpskom narodu na sjeveru, u ogromnoj većini, nije u interesu pucati i ubijati policajce države u kojoj žive, ali to je orkestracija koja dolazi od ruskih tajnih službi i to samo da destabilizira taj dio teritorija Kosova i tu i Srbija ulazi u sukob, bilo policijski ili vojni", kazao je.

14:42 24.9.2023.

Ubijen jedan od napadača, saopćila policija

Policija Kosova je saopćila da je morala da reagira u samoodbrani zboga napada "kriminalnih grupa", te da je tom prilikom ubijen jedan od napadača.

"Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta, kriminalne grupe s vremena na vreme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu koje, uprkos napadima, nastavljaju da se angažuju na stvaranju bezbjednosti", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se unutar i oko manastira Banjska nalazi "značajan broj profesionalnih uniformisanih napadač", koji su naoružani teškim naoružanjem, "granatama, vojnim oružjem (zoljama), pojedinim oklopnim vozilima".

Policija Kosova dodaje da se manastir Banjska "koristi za kretanje, sklonište i pozicioniranje za pucanje na policiju Kosova".

"Nastavlja se saradnja i koordinacija Kosovske policije sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred organe pravdu izvršioce kontinuiranih napada na policijske službenike, i istovremeno ih poziva da se predaju".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG