Dostupni linkovi

Sjever Kosova nakon ubistva policajca, 24. septembar 2023.

Na severu Kosova ubijeni policajac i tri Srbina

  • Službenik kosovske policije ubijen je u nedjelju na sjeveru Kosova.
  • Policija je priopćila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu te da je bilo i ozlijeđenih.
  • Prema navodima policije, ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.
  • Vučić kaže da su ubijena tri Srbina s Kosova.
  • Kosovske vlasti za ubistvo su okrivile Srbiju.
  • Napetosti na sjeveru Kosova traju od maja kada stanovnici općina s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike koji su proizašli iz izbora koje su bojkotirali.
  • Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira sljedeće korake i radi na deeskalaciji situacije.
11:34 24.9.2023.

Dobar dan. O događajima na sjeveru Kosova nakon ubistva tamošnjeg policajca, izvještavat ćemo putem bloga. Ostani s nama!

11:35 24.9.2023.

Nakon ubistva policajca blokirani putevi

Kosovski policajac ubijen je u nedjelju rano ujutro u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova, potvrdila je kosovska policija 24. septembra.

Policija blokirala glavni put koji vodi ka selu Banjska sa magistralnog puta Priština – Raška, a kako javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE),saobraćaj je blokiran i nema puno ljudi.

Također, ekipa RSE koja se nalazi na terenu javlja da se čuju pucnji na dionici sa koje se skreće prema mjestu Banjska, na području općine Zvečan. U Rudaru kod Zvečana su prisutne specijalne jedinice kosovske policije.

11:37 24.9.2023.

Kurti optužio Beograd

Povodom ubistva policajca, u nedjelju ujutro se oglasio premijer Kosova Albin Kurti, navodeći da u objavi na Facebooku da je kosovska policija napadnuta u selu Banjska i nazivajući taj napad terorističkim.

Kurti je naveo da organizirani kriminal uz "političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda napada Kosovo". Također je kazao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je naveo da je u napadu povrijeđen jedan policajac koji je van životne opasnosti.

"U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem", napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati, najavljujući da će u nedjelju biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Kosova.

11:38 24.9.2023.

Policija tvrdi da je napadnuta ručnim granatama i bombama

Objašanjavajući okolnosti napada, policija Kosova saopćila je da je ranije da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopćila je policija.

Iz policije ističu da su reagirali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uvjete za pružanje pomoći i povlačenje, navodeći da je jedan policajac povrijeđen.

"Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa", kaže se u saopćenju.

Policija Kosova tvrdi da poduzima korake s ciljemu održavanja reda i javne sigurnosti, kao i privođenje odgovornih za napad.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG