Dostupni linkovi

Sjever Kosova nakon ubistva policajca, 24. septembar 2023.

Na severu Kosova ubijeni policajac i tri Srbina

  • Službenik kosovske policije ubijen je u nedjelju na sjeveru Kosova.
  • Policija je priopćila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu te da je bilo i ozlijeđenih.
  • Prema navodima policije, ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.
  • Vučić kaže da su ubijena tri Srbina s Kosova.
  • Kosovske vlasti za ubistvo su okrivile Srbiju.
  • Napetosti na sjeveru Kosova traju od maja kada stanovnici općina s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike koji su proizašli iz izbora koje su bojkotirali.
  • Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira sljedeće korake i radi na deeskalaciji situacije.
11:38 24.9.2023.

'Kurti pojurio da optuži Srbe', poruka iz Beograda

Prva reakcija na ubistvo policajca na sjeveru Kosova u nedjelju je stigla od predsjednik Skupštine Srbije Vladimira Orlića, inače funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke koji je izjavio da je premijer Kosova "odmah prvi pojurio da optuži Srbe".

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

11:40 24.9.2023.

Osude napada iz međunarodne zajednice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier osudio je "orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju".

"Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi", objavio je Hovenier na društvenoj mreži X.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode, također, se oglasio na društvenim mrežama, poručujući da se moraju pronaći počionioci ubistva te izvesti pred lice pravde.

"Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu", napisao je Rode na društvenoj mreži X.

11:48 24.9.2023.

Članovi porodice potvrdili identitet ubijenog policajca

Afrim Bunjaku policajac je koji je ubijen u nedjelju na sjeveru Kosova, potvrdili su članovi njegove porodice. Oni su na društevnim mrežama naveli da je Bunjaku bio poručnik u kosovskoj policiji.

11:51 24.9.2023.

Kurti tvrdi da se nastavljaju napadi na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je na platformi X - platformi da se napadi na kosovsku policiju nastavljaju na sjeveru Kosova. "To je razlog zašto smo pozvali Srbiju da ne sponzorira terorističke napade na sjeveru", kazao je Kurti.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG