Dostupni linkovi

Sjever Kosova nakon ubistva policajca, 24. septembar 2023.

Na severu Kosova ubijeni policajac i tri Srbina

  • Službenik kosovske policije ubijen je u nedjelju na sjeveru Kosova.
  • Policija je priopćila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu te da je bilo i ozlijeđenih.
  • Prema navodima policije, ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.
  • Vučić kaže da su ubijena tri Srbina s Kosova.
  • Kosovske vlasti za ubistvo su okrivile Srbiju.
  • Napetosti na sjeveru Kosova traju od maja kada stanovnici općina s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike koji su proizašli iz izbora koje su bojkotirali.
  • Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira sljedeće korake i radi na deeskalaciji situacije.
11:55 24.9.2023.

Povrijeđeni policajac izvan opasnosti

Policajac koji je ozlijeđen na sjeveru Kosova je izvan opasnosti, izjavio je kosovski ministar zdravstva Arben Vitia nakon posjete Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova.

Nakon ubistva u Banjskoj, ta bolnica je podigla stanje pripravnosti u toj medicinskoj ustavnovi kao i u općim bolnicama, posebno onima u Mitrovici i Vučitrnu.

11:58 24.9.2023.

Policija na blokiranom putu prema selu Banjska

12:04 24.9.2023.

UNMIK osudio napad i pozvao sve strane da se suzdrže

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh osudila je napad na pripadnike kosovske policije i od "svih strana" zatražila da se suzdrže.

U saopćenju na društvenohj mreži X napisala je da "izražava dubok bol i saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i nedvosmisleno najoštrije osuđuje ovaj tragični incident". U reagovanju se navodi i da UNMIK "pomno prati situaciju i traži od svih strana da se uzdrže".

12:22 24.9.2023.

Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Eparhija raško-prizrenska je osudila napad na policiju Kosova, u kome je jedan policajac ubijen, te ukazala da ovaj događaj može imati "velike posljedice" i da je zato važno sačuvati mir.

Dodaju da je Eparhija zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir (Banjska), pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju".

"Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji. Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob", navodi se u saopštenju.

Ne precizira se ko su "naoružana maskirana lica".

Početkom jula britanska poslanica Ališa Kerns (Alicia Kearns) je izjavila da se na severu Kosova "švercuje oružje vozilima Hitne pomoći i potom skladišti u crkvenim objektima".

KFOR, vojna misija NATO na Kosovu, je tada saopštila da nisu pronađeni dokazi za tvrdnje britanske poslanice, a zvanična Priština je započela svoju istragu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG