Dostupni linkovi

EU upozorava da slede posledice ako ne bude deeskalacije na Kosovu


Zapečaćen ulaz u opštinu u Severnoj Mitrovici, 1. septembar 2024.
Zapečaćen ulaz u opštinu u Severnoj Mitrovici, 1. septembar 2024.

Iz Evropske unije (EU) ponovo su upozorili kosovske vlasti da će "neuspeh strana u deeskalaciji tenzija imati posledice", a nakon što su uz pomoć kosovske policije zatvorene paralelne srpske institucije na severu Kosova.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se radi o "beskorisnom, još jednom nekoordinisanom i jednostranom koraku koji ima kapacitet da poveća tenzije i dovede do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije na terenu".

"Prenosimo svoj stav i naše nezadovoljstvo ovim nizom nekoordinisanih jednostranih koraka kosovskim vlastima u Prištini. I mogu samo da vas podsetim da smo prošle godine imali zaključke Evropskog saveta u kojima su zemlje članice bile vrlo jasne: Neuspeh strana u deeskalaciji tenzija imaće posledice", podvukao je Stano 2. septembra.

Kosovske vlasti zatvorile su pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Zatvorene su institucije Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Akciju 30. avgusta, koju su sprovele vlasti Kosova, međunarodna zajednica je opisala kao jednostranu i nekoordinisanu, a reagovala je i Srpska lista, glavna stranka lokalnih Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, te zvaničnici Srbije


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini kritikovala je ovu odluku i saopštila da je "zabrinuta i razočarana" kontinuiranim nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova koje odražavaju rastuće pogoršanje odnosa između dve zemlje.

Portparol EU je naglasio da je u ovoj fazi cilj EU da se što pre održi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, ali nije naveo kada bi do tog sastanka moglo da dođe.

Novi susret pregovarača iz Srbije i Kosova najavio je evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak putem socijalnih mreža. On je potvrdio da će ovih dana posetiti Prištinu s ciljem priprema za novi susret glavnih pregovarača.

Istovremeno, 2. septembra oko 300 Srba okupilo se ispred objekta koji je koristila paralelna srpska opština u Severnoj Mitrovici, u nameri da se, kako su rekli, vrate na posao.

Ljudi koji su u ponedeljak protestovali su zaposleni u administraciji paralelne srpske institucije u ovoj opštini na severu Kosova.

Pored pet paralelnih institucija zatvorenih prošlog petka, kosovske vlasti su u aprilu zatvorile još sedam paralelnih srpskih opština u drugim delovima Kosova.

Na Kosovu postoje opštine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

XS
SM
MD
LG