Dostupni linkovi

Seul nudi pomoć Sjevernoj Koreji za oporavak od poplava


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u poplavljenom području u gradu Sinuiju u sjevernoj provinciji Pyongan, 29. jula 2024.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u poplavljenom području u gradu Sinuiju u sjevernoj provinciji Pyongan, 29. jula 2024.

Južna Koreja ponudila je 1. augusta pomoć Sjevernoj Koreji za oporavk te zemlje od jakih kiša i poplava koje su potopile hiljade domova i poljoprivredna zemljišta.

Trenutno nema informacija hoće li Sjeverna Koreja prihvatiti ponuđenu pomoć.

Netrpeljivost između dvije zemalje najveća je u posljednjih nekoliko godina, zbog rastućih nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i održavanja vojnih vježbi Seula sa Sjedinjenim Državama i Japanom, kako bi se suprotstavili prijetnjama.


Ministarstvo u Seulu, koje se bavi međukorejskim poslovima, saopćilo je da je Južna Koreja spremna brzo osigurati zalihe za rješavanje "humanitarnih poteškoća" s kojima se suočavaju stanovnici Sjeverne Koreje nakon nedavnih oluja.

Ministarstvo je pozvalo Crveni križ Sjeverne Koreje da odmah odgovori na pozive za razgovore, kako bi bile dogovorena količina južnokorejskih zaliha i načini isporuke.

Sjeverna Koreja za sada nije odgovorila na tu ponudu.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su u srijedu da su nedavne obilne kiše poplavile 4.100 kuća, 7.410 hektara poljoprivrednih polja i brojne druge objekte u sjeverozapadnom gradu Sinuiju i susjednom gradu Uiju.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zatražio je u srijedu od vlasti da kazne one za koje je rekao da su zanemarili odgovornosti za prevenciju katastrofe.

Sjeverna Koreja obustavila je gotovo svu suradnju i diplomaciju sa Južnom Korejom, nakon što su propali njeni nuklearni pregovori sa Sjedinjenim Državama 2019. godine.

Također, 2022. godine odbila je ponude Južne Koreje za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Napetosti između dvije zemlje pogoršane su od 2022. jer je sjevernokorejski lider iskoristio ruski rat protiv Ukrajine za daljnje širenja nuklearnog arsenala i uputio prijetnje prema Washingtonu i Seulu.

XS
SM
MD
LG