Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja tvrdi da su vježbe SAD-a, Japana i Južne Koreje 'azijska verzija NATO-a'


Razarač južnokorejske mornarice, nosač aviona američke mornarice Theodore Roosevelt i razarač japanskih pomorskih snaga, tokom zajedničke pomorske vježbe, april 2023.
Razarač južnokorejske mornarice, nosač aviona američke mornarice Theodore Roosevelt i razarač japanskih pomorskih snaga, tokom zajedničke pomorske vježbe, april 2023.

Sjeverna Koreja osudila je u nedjelju zajedničke vojne vježbe Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država, nazivajući ih "azijskom verzijom NATO-a" te upozoravajući na "kobne posljedice".

Kritika je upućena dan nakon što su saveznici završili trodnevne vježbe, "Freedom Edge", u odbrani od balističkih projektila i protuzračnoj odbrani, protupodmorničkom ratovanju i odbrambenoj cyber obuci.

"Snažno osuđujemo pokazivanje vojnih mišića", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Pjongjanga u izjavi koju je u nedjelju prenijela državna novinska agencija KCNA, piše AFP.

Istakntuo je i da Sjeverna koreja "nikada neće previdjeti poteze SAD-a i njegovih sljedbenika za jačanje vojnog bloka", te će zaštitit regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom.

Vježba "Freedom Edge" osmišljena je na trostranom summitu u Camp Davidu prošle godine kako bi bila osnažena vojna suradnja usred napetosti na Korejskom poluotoku koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Južna Koreja je zabrinuta zbog zatopljenja odnosa Sjeverne Koreje sa Rusijom, usred invazije te zemlje na Ukrajinu.

Južna Koreja i Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji koje se navodno koristi u ratu u Ukrajini, što negiraju i Rusija i Sjeverna Koreja.

Južna Koreja objavila je da će razmotriti mogućnost izravnog snabdijevanja Ukrajine oružjem, u znak protsta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG