Dostupni linkovi

Nastavljene konsultacije o mandataru nove Vlade Srbije


Zgrada Predsedništva u Beogradu, u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava konsultacije s predstavnicima izbornih lista koji su osvojili mandate u Skupštini Srbije (Fotografija 13. avgust 2019.)
Zgrada Predsedništva u Beogradu, u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava konsultacije s predstavnicima izbornih lista koji su osvojili mandate u Skupštini Srbije (Fotografija 13. avgust 2019.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je 4. marta sa konsultacijama o kandidatu za šefa nove Vlade, nakon parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine.

On se u ponedeljak sastao sa predstavnicima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić – Premijer Srbije".

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je nakon sastanka da će o imenu novog mandatara ta stranka razgovarati sa koalicionim partnerima, a da će ga potom saopštiti.

On je rekao da SNS ima jasnu većinu da formira vladu, ali da će razgovarati sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije i Savezom vojvođanskih Mađara, kao i sa još nekim manjinskim strankama.

"Naša lista ima sama većinu, ali nismo se bavili matematikom, nego politikom, da vidimo ko sve želi da se okupi oko programa rada buduće vlade", rekao je Vučević.

Vučević je izrazio nadu da će Srbija imati snage i sposobnosti da za naredne izbore primeni preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ali je odbacio mogućnost međunarodne istrage povodom optužbi o krađi izbora.

ODIHR je u svom izveštaju naveo 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa i ocenio da je na decembarskim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika države, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

U izveštaju se navodi, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

Vučević je nakon sastanka sa predsednikom Srbije rekao da je njegova stranka spremna da uskoro nastavi sednicu skupštine i izabere skupštinske organe, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Prethodno je Ivica Dačić za medije rekao da je njegova lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.

"Razgovor koji potvrđuje ono što smo još pre nekoliko meseci govorili, a to je da smo mi obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje, da je to apsolutno nesporno pitanje i da ćemo učestvovati u formiranju parlamentarne većine na nivou Republike Srbije", rekao je Dačić.

On je naveo i da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja.

Vučić se prethodno, 26. februara, sastao sa predstavnicima izbornih lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji održani su 17. decembra.

Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu na svim nivoima.

Na parlamentarnom nivou, SNS je osvojio 129 mandata, opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65, dok je Socijalistička partija Srbije (SPS), inače koalicioni partner SNS-a u prethodnom mandatu, osvojila 18 poslaničkih mesta.

Slede opoziciona Srpska koalicija NADA sa 13 osvojenih mandata, koliko ima i lista "Mi - Glas iz naroda" Branimira Nestorovića.

Manjinski Savez vojvođanskih Mađara, koji je bio deo vladajuće koalicije, osvojio je šest mandata. Iza njega slede manjinske liste "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu" i SDA Sandžak sa po dva osvojena poslanička mesta.

Deo opozicionih stranaka traži poništavanje izbora zbog neregularnosti, na koje su ukazali domaći i međunarodni posmatrači.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" ranije su izjavili da neće učestvovati u konsultacijama o novoj Vladi.

Evropski parlament je 8. februara usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

XS
SM
MD
LG