Dostupni linkovi

EU spremna da pomogne Srbiji u reformi izbornog procesa


Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.
Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.

Izborni proces Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja zemlje Evropskoj uniji, poručio je glasnogovornik EU Peter Stano.

Govoreći na konferenciji za novinare o zahtevu Evropskog parlamenta da se pokrene međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbornog procesa u zemlji, Stano je naglasio da da se stav Evropskog parlamenta shvata ozbiljno te da se radi sa svim evropskim institucijama na rešavanju svih ovih pitanja.

Evropska unija očekuje, kako kaže Stano, da će nadležni nacionalni organi Srbije "na veoma transparentan način pratiti sve verodostojne prijave o nepravilnostima".

"Ovo uključuje i navode koji se odnose na lokalne izbore posebno u Beogradu, ali i drugim opštinama. I zaista, spremni smo da pružimo podršku za sprovođenje svih preporuka ODHIR-a, uključujući i pitanja koja su od vitalnog značaja za javnost u Srbiji, za srpski narod i za njegovo poverenje u izborne procese, jer predstoji još izbora u Srbiji", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je veoma važno za Srbiju da se pozabavi svim zahtevima koji su izneti u izveštaju.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je 28. februara objavila konačan izveštaj o izborima održanih 17. decembra u Srbiji.

U izveštaju se navodi da je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

U izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

XS
SM
MD
LG