Dostupni linkovi

Konstituisano makedonsko Sobranje, Gaši predsjednik


Konstitutivna sjednica makedonskog parlamenta, 28. maj 2024.

Dvadeset dana nakon izbora na kojim je desničarska VMRO-DPMNE osvojila vlast u Sjevernoj Makedoniji poslije sedam godina, te dva dana nakon isteka roka, konstituisan je Parlament Sjeverne Makedonije.

Nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji 8. maja, Savez socijaldemokrata Makedonije (SDSM) je otišao u opoziciju. Vlast je preuzeo VMRO-DPMNE koji je od izbora pregovarao sa albanskim blokom stranaka "Vredi" ("Vlen") o formiranju nove makedonske vlade.

VMRO-DPMNE na vlasti u Sjevernoj Makedoniji nakon sedam godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Novi saziv Sobranja je sa 76 glasova "za", šest protiv i bez uzdržanih izabrao Afrima Gašija iz Alternative za novog predsjednika Skupštine.

Bila je to posljednja tačka konstituirajuće sjednice, na kojoj su dodijeljeni mandati novim poslanicima.

Gaši je poručio da će se, bez obzira na to što dolazi iz stranke koja je dio nove parlamentarne većine, kao predsjednik zalagati da svi imaju ista prava u Parlamentu.

"Iako sam ovdje politički, vjerski i etnički, a zajedno sa Vredi (Vlen), ZNAM-om i VMRO-DPMNE ću biti dio vladine većine, kao predsjednik Sobranja ću dati sve od sebe da se nijedan poslanik ne osjeća nezastupljen ili, ne daj bože, diskriminiram. Kao predsjednik Sobranja postaraću se da naše društvo napreduje još više u pogledu slobode izražavanja", rekao je Gaši.

Konstitutivna sjednica makedonskog parlamenta, 28. maj 2024.
Konstitutivna sjednica makedonskog parlamenta, 28. maj 2024.

Tokom debate koja joj je prethodila, poslanici Levice kritikovali su predlog da Gaši bude izabran za predsednika Parlamenta, dok je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kritikovo poslanike Levice da se ponašaju kao da su u nekom rijaliti programu.

Nakon što su verifikovani mandati novih poslanika, tehnički premijer Talat Džaferi (Talat Xhaferi) iz bivše vladajuće koalicije SDSM sa Demokratskom unijom Albanaca (DUI) izjavio da će funkciju premijera obavljat do izbora nove vlade, te da neće učestvovati u radu parlamenta.

Skupština imati 120 poslanika, ali je sjednici prisustvovalo samo 117 kojim je Državna izborna komisija potvrdila mandat i izdala uvjerenja. Žalbene procedure su još uvijek u toku za dva mandata koja se ponovo glasalo prošle srijede.

Na drugoj sjednici biće izabrani potpredsjednici Skupštine, a broj potpredsjednika utvrđuje Skupština na prijedlog predsjednika Skupštine.

Potpredsjednici se biraju među poslanicima koji pripadaju različitim političkim partijama zastupljenim u Sobranju. Jedan od potpredsjednika bira se iz poslanika koji pripadaju najvećoj opozicionoj stranci. Najmanje jedan od potpredsjednika bira se iz manje zastupljenog spola.

XS
SM
MD
LG