Dostupni linkovi

Koliko Crnogorci koriste internet?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Crna Gora se, na listi sajta internetlivestats.com našla pri dnu liste država po broju korisnika interneta. Medjutim, iako rezultat izgleda poražavajuće, čini se da stanje ipak nije tako loše.

Na listi od ukupno 198 država svijeta, Crna Gora je, po broju aktivnih korisnika interneta zauzela tek 132. mjesto koje, naročito u poredjenju sa državama u regionu, djeluje potpuno poražavajuće.

Crna Gora je sa 365 hiljada korisnika ostala daleko iza Srbije koja je na 70., Hrvatske na 86. i Bosne i Hercegovine na 90. mjestu.

Za to, medjutim, postoji razlog koji ipak nema veze sa procentualnim učešćem aktivnih korisnika interneta u ukupnoj populaciji.

„Koliko sam upoznat, radi se o apsolutnim brojevima tako da se zbog toga Crna Gora našla na toj poziciji“, kaže dekan Fakulteta za informacione tehnologije, Adis Balota.

Apsolutan broj korisnika znači da je statističar samo objavio podatak o ukupnom broju korisnika interneta po državama koje nije rangirao po procentualnom učešću u ukupnoj populaciji. Tome u prilog govori i podatak da je prva na listi Kina sa 641 milionom stanovnika, a SAD koje imaju višestruko manje stanovnika zauzimaju drugo mjesto sa čak 279 miliona korisnika što je samo malo manje od polovine kineskog broja korisnika interneta.

Medjutim, pored prostog zbira aktivnih korisnika interneta, važna je i njihova struktura, a stručnjaci i posmatrači dešavanja u ovoj oblasti kažu da medju korisnicima interneta ima veoma mnogo onih koji ga koriste samo za najjednostavniju, često trivijalnu, komunikaciju preko društvenih mreža.

„Primjera radi, mladji korisnici se utrkuju ko će da ima više tzv. prijatelja, pa se dešava da djeca od 15, 16 godina imaju hiljade „prijatelja“ što je jednostavno nerealno, ali predstavlja svojevrstan statusni simbol. To je možda za tinejdžere i normalno, ali postoje i zrelijih koji se tako ponašaju pa to onda dobija tu dimenziju. Moguće je da je ta grupacija i dominantna. Iz Crne Gore, na Facebooku je registrovano oko 350 hiljada profila i pretpostavljam da nas ima raznih“, rekao je osnivač portala roditelji.me, Duško Mihailović.

„Crna Gora, apsolutno nije u zaostatku za zemljama u regionu“, kaže dekan Fakulteta za informacione tehnologije, Adis Balota koji je do nedavno bio i pomoćnik ministra za informacione tehnologije.

„Podaci govore da u Crnoj Gori postoji veliki broj fizičkih i pravnih lica koji koriste moderne IT tehnologije, a samim tim i internet. Velik broj njih internet koristi upravo za pristup društvenim mrežama, a ne nekim razvijenim servisima ali to je, otprilike, na istom nivou kao i u zemljama u regionu. Crna Gora apsolutno nije u zaostatku za okruženjem, već naprotiv i u odnosu na pojedine zemlje i u blagoj prednosti.“

U korišćenju interneta, odnosno, društvenih mreža, često zakaže i privredni sektor, od koga bi se ipak očekivao nešto napredniji pristup.

„Često se mogu naći profili kompanija koje se prezentuju preko profila namijenjenih fizičkim licima, pa se čak ni ta upotreba Facebooka koja omogućava efikasan marketing ne koristi pravilno“, zaključuje Duško Mihailović.

XS
SM
MD
LG