Dostupni linkovi

Klub Bošnjaka ulaže žalbu Ustavnom sudu BiH


Edin Ramić
Edin Ramić
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS zatražiće od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS kojim se iz naziva opština Brod i Kostajnica briše "bosanski". Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS ovaj zakon ocijenio je ustavnim. Takođe će se tražiti i ocjena državnog Ustavnog suda da li je Poslovnik o radu Ustavnog suda RS usklađen sa Ustavom ovog bh. entiteta.

Nakon što je Ustavni sud RS juče odbio da raspravlja o zahtjevu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za izmjenu Poslovnika o radu ovog suda, predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić najavio je da će već početkom naredne sedmice uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine:

„Vezano za odluku Ustavnog suda RS o brisanju prefiksa bosanski u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji vezano za gradove Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica. U okviru tog našeg zahtjeva ćemo zatražiti i privremenu mjeru suspenzije Poslovnika o radu Ustavnog suda RS kao način okončanja krize funkcionisanja Vijeća naroda RS.“

U skladu s odlukom Kluba od 14. jula, Bošnjaci se neće izjašnjavati oko akata koje usvoji Narodna skupština RS do odluke Ustavnog suda BiH, dodaje Ramić:

„Mi se nećemo očitovati o aktima koji dolaze iz Narodne skupštine RS dok je na snazi takav poslovnik, jer čemu očitovanje ako mi imamo odluku Ustavnog suda RS koja je pozitivna po Klub Bošnjaka prema Ustavu RS, a nama se dostavi rješenje da nije povrijeđen nacionalni interes na bazi Poslovnika o radu koji nije ustavan.“

Odluku Bošnjaka da se obrate Ustavnom sudu BiH u vezi sa imenima opština Brod i Kostajnica predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Tomislav Tomljanović prokomentarisao je na sljedeći način:

„Svako ima pravo koristiti te institucije i moraju odraditi institucije svoj dio posla po svim zahtjevima. Vidjećemo rezultat i tih zahtjeva. Ja samo mogu reći ono što sam i do sada govorio - da ne smatram pravičnom takvu odluku Narodne skupštine i svu dalju proceduru koja je donesena. Ja mislim da bi najpravičnije bilo vratiti ime koje je bilo prethodno. U tim procedurama koje su formalno zadovoljene, došlo je do imena Brod, mada je u javnoj raspravi bilo jasno da je Bosanski Brod dobio najviše glasova.“

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac s druge strane pozvao je bošnjačke delegate da se vrati u ustavne okvire i nastave sa radom jer je, kaže, razmatranje zakonskih i drugih akata Narodne skupštine osnovni zadatak Vijeća naroda:

„Smatram da Klub delegata bošnjačkog naroda treba tražiti rješenje u institucijama RS, a ne nikako način da pokušavaju da na relaciji tužibabskih odnosa nešto raditi na nivou institucija BiH. Očigledno da je njihov fundamentalni interes da pokušaju praviti blokade institucija RS, što sigurno nemaju pravo, a s druge strane žele da prikriju jednu nefunkcionalnu atmosferu koja je već poodavno prisutna u Federaciji BiH. Jednostavno žele da na taj način definitivno zakomplikuju određene političke procese i u RS i u samoj BiH. Mislim da sa tom praksom treba prestati i treba se okrenuti onome za šta sigurno Vijeće naroda RS ima puni ustavni kapacitet.“

Uprkos ovim pozivima, izvjesno je da će se kriza oko rada Vijeća naroda RS nastaviti jer su Bošnjaci od Ustavnog suda RS zatražili i da se izjasni da li su oni zakonski akti objavljeni u Službenom glasniku RS važeći s obzirom da se oni nisu oko njih izjasnili.
XS
SM
MD
LG