Dostupni linkovi

Glasanje u Sarajevu, 6. oktobra 2024.
Glasanje u Sarajevu, 6. oktobra 2024.

Uživo Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

Ažurirano
  • U BiH su održavani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Do 15 sati glasalo je 34,98 posto birača.
  • Koalicija "Pod lupom" zabilježila je 104 slučaja kršenja Izbornog zakona.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
22:16

Dodik tvrdi da je SNSD osvojio vlast u 47 opština u Republici Srpskoj

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je netom održane lokalne izbore "jednim od najboljih izbora ikada" za tu stranku, navodeći da je ta stranka osvojila vlast u 47 od 63 opštine u Republici Srpskoj, te u dvije opštine, Glamoču i Drvaru u drugom bh. entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da su od opozicionih stranaka, između ostalih, preuzeli opštine Brod, Ugljevik, Sokolac i Bileću. U tim opštinama su na vlasti bili načelnici iz Srpske demokratske stranke.

"Koalicija koja je sa nama, osvojila je još četiri opštine, što govori o ukupno 51 od 63 opštine u RS. SNSD je do sada osvojio 310.000 glasova, što je 50,4 odsto od ukupno prebrojanih glasova. Osim Pala, gdje je pobijedio kandidat iz naše koalicije, nemamo gubitke", poručio je Dodik tokom izbornog obraćanja u središtu stranke.

Dodik je rekao da trenutni rezultati pokazuju 40 odsto podrške, što rast u odnosu na 33 odsto, kolika je podrška iznosila ranije.

22:09

'Izborna kampanja bila najteža do sada', poručio Konaković

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković izjavio je da je protekla izborna kampanja bila najteža do sada, zbog poplava i izgubljenih života.

"Imamo sjajne rezultate za načelnike i jednu od najvećih pobjeda Nermina Muzura na Ilidži, kao i posebno slatku pobjedu Amara Dovadžije u Ilijašu", kazao je Konaković na konferenciji za novinare.

Istaknuo je d anjegova stranka nije ništa izgubila, nego da je mnogo dobila.

21:53

SDP proglasio pobjedu Benjamine Karić

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH proglasila je pobjedu svojih kandidata u sarajevskim opštinama Stari Grad i Novo Sarajevo.

Aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnica je Novog Sarajeva, rečeno je iz ove stranke.

Obraćajući se u štabu Stranke, Karić je poručila da nema mjesta euforiji. "Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je.

"Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je Benjamina Karić. (fotografija 9. maj 2023)
"Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je Benjamina Karić. (fotografija 9. maj 2023)

Kandidatu SDP-a Irfanu Čengiću ovo je drugi mandat na čelu Općine Stari Grad.

Centralna izborna komisija BiH još nije objavila zvanične rezultate Lokalnih izbora u BiH.

21:51

Hrvatska demokratska zajednica 1990 očekuje da će biti zastupljena u 37 općina

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Ilija Cvitanović izjavio je da će ta stranka biti zastupljena u svih 37 općina u kojima je izišla na izbore.

Kako je kazao, ta stranka će sačuvati političku relevantnost na području entiteta Federacija BiH i Republika Srpska (RS).

Kada je riječ o načelničkim pozicijama, Cvitanović je kazao da je u Tomislavgradu koalicijski kandidat Ivan Buntić u vodstvu, u Livnu je utrka između kandidata te stranke i HDZ-a BiH vrlo tijesna, a koalicijski kandidat u Vitezu je pobijedio na izborima.

Istaknuo je kako očekuje povratak HDZ-a 1990 u Gradsko vijeće Mostara.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG