Dostupni linkovi

Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

  • U BiH su održani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate, a prethodno je više političkih stranaka proglasilo pobjedu.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana, a na birališta je izašlo 47,72 posto glasača.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
22:28 6.10.2024.

U Velikoj Kladuši i Ključu novi načelnici općina

Izvještava dopisnica RSE: Azra Bajrić

Mersudin Nanić iz Stranke demokratske akcije ostaje na poziciji načelnika općine Bužim. Prvi je proglasio pobjedu u Unsko-sanskom kantonu i nio je jedini kandidat za načelnika u Bužimu.

Jasmin Musić , također kandidat SDA, proglasio je pobjedu na izborima za načelnika općine Ključ. Osvojio je najveći broj glasova građana ispred Azhara Sejarića, kandidata Naroda i pravde, i Nedžada Zukanovića, kandidatata Socijaldemokratske partije, inače aktuelnog načelnika.

Do promjene prvog čovjeka došlo je i u Velikoj Kladuši gdje je prema podacima izbornih štabova pobjedu odnio Boris Horvat, kandidat Platforme Zajedno za Veliku Kladušu. Iza sebe je ostavio Amira Đogića kandidata Laburističke stranke i Adisa Džanića, kandidata Narodnog evropskog saveza (NES).

Elvedin Sedić, kandidat Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu ostaje na poziciji gradonačelnika Bihaća. Po broju glasova iza sebe je ostavio Rusmira Musu, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA).

I Bosanska Krupa ima novog/starog načelnika – Armina Halitovića.

Pobjedu je proglasio i Nermin Ogrešević, kandidat NES-a za gradonačelnika Cazina. Ogreševiću je ovo šesti mandat. Kaže da je dobio povjerenje 60 posto birača koji su danas glasali.

SDA ponovo ima načelnika u Sanskom Mostu i to je Mensur Seferović.

Za Bosanski Petrovac još nijedan kandidat nije zvanično proglasio pobjedu. Radi se o Mahmutu Jukiću (SDA) i Bobani Velaga Lipić iz SNSD-a.

22:16 6.10.2024.

Dodik tvrdi da je SNSD osvojio vlast u 47 opština u Republici Srpskoj

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je netom održane lokalne izbore "jednim od najboljih izbora ikada" za tu stranku, navodeći da je ta stranka osvojila vlast u 47 od 63 opštine u Republici Srpskoj, te u dvije opštine, Glamoču i Drvaru u drugom bh. entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da su od opozicionih stranaka, između ostalih, preuzeli opštine Brod, Ugljevik, Sokolac i Bileću. U tim opštinama su na vlasti bili načelnici iz Srpske demokratske stranke.

Milorad Dodik, predsjednik RS, na biralištu u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Milorad Dodik, predsjednik RS, na biralištu u Banjaluci, 6. oktobar 2024.


"Koalicija koja je sa nama, osvojila je još četiri opštine, što govori o ukupno 51 od 63 opštine u RS. SNSD je do sada osvojio 310.000 glasova, što je 50,4 odsto od ukupno prebrojanih glasova. Osim Pala, gdje je pobijedio kandidat iz naše koalicije, nemamo gubitke", poručio je Dodik tokom izbornog obraćanja u središtu stranke.

Komentarišući pobjedu Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke, Dodik je rekao da SNSD "nije izgubio Banjaluku, već je nije dobio", tvrdeći da je ta stranka osvojila više glasova nego na prošlim izborima, te da će SNSD sa koalicionim partnerima u Banjaluci imati "apsolutnu većinu" u gradskom parlamentu.

Dodik je rekao da trenutni rezultati pokazuju 40 odsto podrške, što rast u odnosu na 33 odsto, kolika je podrška iznosila ranije.

22:09 6.10.2024.

'Izborna kampanja bila najteža do sada', poručio Konaković

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković izjavio je da je protekla izborna kampanja bila najteža do sada, zbog poplava i izgubljenih života.

"Imamo sjajne rezultate za načelnike i jednu od najvećih pobjeda Nermina Muzura na Ilidži, kao i posebno slatku pobjedu Amara Dovadžije u Ilijašu", kazao je Konaković na konferenciji za novinare.

Istaknuo je d anjegova stranka nije ništa izgubila, nego da je mnogo dobila.

21:53 6.10.2024.

SDP proglasio pobjedu Benjamine Karić

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH proglasila je pobjedu svojih kandidata u sarajevskim opštinama Stari Grad i Novo Sarajevo.

Aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnica je Novog Sarajeva, rečeno je iz ove stranke.

Obraćajući se u štabu Stranke, Karić je poručila da nema mjesta euforiji. "Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je.

"Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je Benjamina Karić. (fotografija 9. maj 2023)
"Nemamo prostora euforiji. Idemo opravdati ukazano povjerenje", navela je Benjamina Karić. (fotografija 9. maj 2023)

Kandidatu SDP-a Irfanu Čengiću ovo je drugi mandat na čelu Općine Stari Grad.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo Adnan Šteta proglasio je pobjedu SDP-a na lokalnim izborima u glavnom gradu BiH.

Dodao je da je Srđan Mandić kao zajednički kandidat Naše stranke i SDP-a pobjedio u općini Centar, kao i Amar Dovadžija koji je bio zajednički kandidat Trojke u općini Ilijaš.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je da je ta stranka zadovoljna rezultatima izbora iako ne i gubitkom određenih načelničkih i grdaonačeničkih pozicija.

Kako je kazao, dobri rezultati ostvareni su u Tuzli, Goraždu, Bosanskoj Krupi, Starom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu, Bugojnu, Donjem Vakufu i po trenutno dostupnim podacima u Vukosavlju.

Istaknuo je da je SDP, zajedno s partnerima, potvrdio načelnička i gradonačelnička mjesta u općinama Centar Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Bihać, Srebrenik i Velika Kladuša.

Centralna izborna komisija BiH još nije objavila zvanične rezultate Lokalnih izbora u BiH.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG