Dostupni linkovi

Peking hoće 'crvene linije' za vještačku inteligenciju, naveo premijer Kine


Li Ćijang na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.
Li Ćijang na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.

Potrebno je uspostaviti "crvene linije" da se osigura da razvoj vještačke inteligencije doprinosi razvoju čovječanstva, rekao je u utorak u Davosu kineski premijer Li Ćijang i pritom osudio komercijalne "prepreke" u oblasti tehnologije i mjere u vezi sa životnom sredinom.

"Vještačka inteligencija treba da se usmjeri na dobrobit napretka čovječanstva i prema tome treba da postoje crvene linije koje ne treba preći i koje će svi poštovati", rekao je Li u govoru na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, pozivajući na "dobru vladavinu" nad tom tehnologijom koja je u punom razvoju.

"Vještačka inteligencija treba da bude inkluzivna i dobra za sve, a ne samo za malu grupu ljudi", rekao je kineski zvaničnik.

On je istakao da Kina želi da razvije komunikaciju i saradnju sa svim stranama da poboljša mehanizme upravljanja vještačkom inteligencijom.

Naglasio je da interesi zemalja u razvoju treba da budu prioritet da bi se smanjio tehnološki rascjep sa razvijenim zemljama.

Li, koji je najviši kineski zvaničnik u Davosu od dolaska kineskog predsjednika Sija Đinpinga 2017. godine, osudio je nove diskriminatorne mjere za trgovinu i investicije, ukazujući da prepreke ili remećenja mogu da uspore, ili blokiraju "vitalni protok za svjetsku privredu".

Ukazao je na tehnologije, uključujući one vezane za životnu okolinu predlažući da svijet unaprijedi saradnju u sferi zelene tehnologije.

"Neke zelene tehnologije ili proizvodi sa niskom emisijom ugljenika, koji su vrlo efikasni, ne mogu slobodno da cirkulišu", rekao je on i pozvao da se uklone prepreke i da se radi zajedno.

"Presudno je da se odlučno brani multilateralni trgovinski sistem", rekao je on.

XS
SM
MD
LG