Dostupni linkovi

Afrički nacionalni kongres na putu da izgubi većinu prvi put od kraja aparthejda u Južnoj Africi


Glasanje u Južnoj Afrci, 29. maj 2024.
Glasanje u Južnoj Afrci, 29. maj 2024.

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) u Južnoj Africi je na putu da prvi put izgubi parlamentarnu većinu posle izbora na kojima je došlo do zapanjujućeg pada podrške stranci koja je izvela zemlju iz aparthejda pod Nelsonom Mandelom.

Na više od 97 odsto prebrojanih glasova u subotu, ANC na izborima u sredu osvojio nešto više od 40 odsto glasova. To je ogroman pad imajući u vidu da je ANC dominirao južnoafričkom politikom 30 godina od kraja vladavine bele manjine 1994. godine, dok je na svom vrhuncu imao 70 odsto glasova u najnaprednijoj ekonomiji Afrike.

Izborni zvaničnici rekli su da će konačni rezultati izbora biti objavljeni do nedelje.

Iako je ANC pobedio na svim prethodnim izborima od istorijskog glasanja 1994. kojim je okončana vladavina bele manjine, tokom poslednje decenije podrška toj stranci je opala dok su Južnoafrikanci gledali kako ekonomija stagnira, nezaposlenost raste a infrastruktura se raspada.

ANC, prema nepotpunim rezultatima, i dalje ima najveći udeo glasova, ali će s obzirom na to da nije osvojio većinu, morati da pregovara o koaliciji s drugom strankom ili strankama da bi ostao u vladi. To bi takođe moglo da ima reperkusije i na budućnost južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze, koji je bio Mandelin proteže.

Pošto poslanici biraju predsednika, ANC-u će biti potrebna pomoć drugih da Ramafosa bude izabran za drugi i poslednji mandat.

Jedan od mogućih koalicionih partnera, nova MK partija, navela je da je jedan od njenih uslova za sporazum da Ramafosa bude uklonjen s mesta lidera i predsednika ANC-a.

"Spremni smo da pregovaramo sa ANC-om, ali ne i sa ANC-om Sirila Ramafoze", rekao je portparol MK partije Nhlamulo Ndlela.

Glavna opoziciona Demokratska alijansa ima oko 21odsto glasova; MK partija bivšeg predsednika Džejkoba Zume ima 14 odsto, a Borci za ekonomsku slobodu devet odsto. Budući da te partije zastupaju veoma različite ideologije, svaka od njih ulaskom u koaliciju s ANC-om mogla bi da okrene Južnu Afriku u veoma različitim smerovima.

MK i krajnje levičarski EFF pozvali su na nacionalizaciju delova privrede. Centristički DA se smatra strankom koja je naklonjena biznisu i analitičari kažu da bi strani investitori više želeli koaliciju ANC-DA.

Iako je južnoafrička privreda najrazvijenija u Africi, ona je i jedna od najneravnopravnijih u svetu.

Južna Afrika ima široko rasprostranjeno siromaštvo i izuzetno visok nivo nezaposlenosti. Zvanična stopa nezaposlenosti je 32 odsto, što je jedna od najviših u svetu, a siromaštvo nesrazmerno pogađa crnce, koji čine 80 odsto stanovništva i koji su godinama u osnovi podrške ANC-u.

ANC je takođe okrivljen za probleme u osnovnim uslugama – milioni trpe nestašice struje, vode ili nemaju odgovarajući smeštaj.

Izvori: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG