Dostupni linkovi

Jerevan se sprema za nove proteste nakon desetina privedenih u 'akcijama građanske neposlušnosti'


Privođenje demonstranata u Jerevanu, Jermenija, 11. maja 2024.
Privođenje demonstranata u Jerevanu, Jermenija, 11. maja 2024.

Najmanje 48 ljudi privedeno je u Jerevanu zbog nepoštovanja policijskih naredbi, dok se nastavljaju protesti koji pozivaju na ostavku jermenskog premijera Nikola Pashiniana nakon preliminarnog sporazumu o zemljištu potpisanog prošlog mjeseca sa Azerbejdžanom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 11. maja potvrdilo posljednja privođenja dok je policija pokušavala da očisti ulice u glavnom gradu prepune demonstranata.

Vođa protesta arhiepiskop Bagrat Galstanian, vođa Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve, koji je pozvao pristalice da blokiraju ulični saobraćaj 11. maja, rekao je da će sljedeći skup na centralnom Trgu republike u Jerevanu početi u 18.30 sati 12. maja.

Galstanian je rekao da će obavjestiti svoje pristalice o daljim akcijama tokom mitinga 12. maja.

Jerevan i Baku su se preliminarno dogovorili u protokolu potpisanom 19. aprila u kojem Jermenija ustupa kontrolu nad četiri sela koja Jerevan kontroliše od 1990-ih.

Pashinian je rekao da su jednostrani ustupci neophodni da bi se spriječila vojna agresija Azerbejdžana na Jermeniju.

Skup koji je 9. maja predvodio Galstanian okupio je desetine hiljada ljudi, a mnogi su se vratili sljedeće večeri kako bi nastavili sa protestom.

Policija je pozvala ljude da raščiste nekoliko glavnih puteva u centru Tbilisija, uključujući aveniju Azatutyun i Aveniju Tigrana Metsa, prije nego što počnu hapšenja 11. maja.

Opozicioni poslanici obećali su da će pokušati opozvati Pashiniana.

Neki Pashinianovi saveznici u parlamentu optužili su njegove protivnike za organiziranje puča i pokušali povezati pokret s bivšim predsjednikom Robertom Kocharianom ili ruskim interesima. Oni su takođe optužili 52-godišnjeg Galstaniana da je ruski špijun, bez pružanja dokaza.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata u posljednje tri decenije oko regije Nagorno-Karabah, koja je od raspada Sovjetskog Saveza bila većinska etnička jermenska enklava i koja je međunarodno priznata kao teritorija Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine vratio dijelove Nagorno-Karabaha zajedno sa sedam okolnih okruga koje su jermenske snage preuzele tokom ranijeg sukoba.

Nakon što je Baku preuzeo potpunu kontrolu nad regionom kao rezultat jednodnevne vojne operacije u septembru, skoro 100.000 etničkih Jermena pobjeglo je iz Nagornog Karabaha u Jermeniju.

Ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Jermenije nalaze se u glavnom gradu Kazahstana na pregovorima koji imaju za cilj trajni mirovni sporazum između dugogodišnjih rivala na Južnom Kavkazu.

XS
SM
MD
LG