Dostupni linkovi

Potopljena džamija i kuće u Donjoj Jablanici, 6. 10. 2024.
Potopljena džamija i kuće u Donjoj Jablanici, 6. 10. 2024.

Uživo Pronađena još dva tijela stradalih u BiH, sumnja se da su bujice odnijele putnike s glavne ceste

Ažurirano
  • Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra
  • Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš
  • Do sad je pronađeno najmanje 17 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni
  • Trenutno je između deset i petnaest nestalih, a vlasti sumnjaju na neodređeni broj nestalih ljudi koji su bili na magistralnoj cesti koja vodi između Sarajeva i Mostara
  • Odgađaju se lokalni izbori u Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici
  • Predsjednica Evropske komisije navela da EU šalje spasilačke timove na teren
  • Hrvatska pomaže poplavljenim područjima sa 10 miliona evra
  • Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice za vozila spasilačkih službi i hitne slučajeve
22:07 5.10.2024.

Prema posljednjim podacima, najmanje 18 osoba je nastradalo u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u noći sa četvrtka na petak, 4. oktobra, a za nestalima se još traga.

Obilne padavine su aktivirale brojna klizišta, a najteža situacija je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje, u kojoj je poginulo najmanje 13 ljudi.

Ponovo je uspostavljena putna komunikacija između Jablanice i Mostara, ali za sada samo za vozila spasilačkih službi i hitne slučajeve.

Zbog vanredne situacije, odgođeni su lokalni izbori zakazani za 6. oktobar, i to u Jablanici, Konjicu, Kreševu i Kiseljaku.

BiH je putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU zatražila međunarodnu pomoć za saniranje posljedica poplava, a Hrvatska je danas na sjednici Vlade odlučila poslati 10 miliona evra pomoći poplavljenim područjima.

Trenutno su u BiH aktivna četiri humanitarna broja preko kojih jednim pozivom možete donirati 2 KM (1 evro) za pomoć poplavljenim sredinama:

  • Pomozi.ba - 17039
  • Crveni krst/križ FBiH - 17023
  • Merhamet - 17061
  • Caritas BiH - 17764

Ovim završavamo naš današnji live blog o poplavama, i nastavljamo ga u nedjelju ujutro.

Hvala što ste nas pratili.

07:46

I dalje obustavljen saobraćaj od Jablanice do Mostara

Dobro jutro, nastavljamo blog o poplavama u Bosni i Hercegovini.

Na putevima u Hercegovini koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj, javio je Automotoklub Bosne i Hercegovine (BIHAMK).

Na dionici magistralnog puta Konjic-Jablanica mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor.

Alternativni pravci od Sarajeva prema Mostaru su Sarajevo-Vitez-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Gacko-Nevesinje-Mostar.

Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama u središnjoj Bosni kod mjesta Dusina (Fojnica), Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

07:59

Upućeni spasilački timovi iz Srbije

Vatrogasci i spasioci iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica, sa Specijalističkim timom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, upućeni su u poplavom i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

"Takođe, javno preduzeće 'Srbijavode' kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH, a mi smo iskazali i spremnost da pomognemo za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje", saopćio je ministar policije Srbije Ivica Dačić.

08:12

Odgođeni izbori u svim pogođenim područjima

Centralna izborna komisija BiH je u nedjelju ujutro, 6. oktobra odlučila odgoditi održavanje lokalnih izbora u svim izbornim jedinicama u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu i Fojnici.

U Bosni i Hercegovini su otvorena birališta za lokalne izbore u sedam sati ujutro.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG