Dostupni linkovi

Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.
Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.

Pronađena tijela 19 poginulih u BiH, izborna komisija i dalje bez odluke o odgađanju nedjeljnih izbora

  • Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra
  • Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.
  • Do sad je pronađeno najmanje 19 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni
  • Otvorena je cesta između Konjica i Jablanice
  • Magistralna cesta od Jablanice do Mostara je urušena u rijeku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima
14:13 4.10.2024.

Dobrodošli na blog Radija Slobodna Evropa

Više o poplavama, koje su u noći na 4. oktobar pogodile Bosnu i Hercegovinu, nastavite čitati na blogu Radija Slobodna Evropa.

14:14 4.10.2024.

Ljudske žrtve u poplavama na jugu BiH

Ljudske žrtve u poplavama na jugu BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
14:15 4.10.2024.

Fotogalerija poplavljenih područja u BiH

14:16 4.10.2024.

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH

Poplave u Kiseljaku, BiH, 4. 10. 2024.
Poplave u Kiseljaku, BiH, 4. 10. 2024.

Vlada Federacije BiH proglasila je "stanje prirodne nesreće" na području ovog entiteta nakon što su obilne padavine prouzrokovale odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra.

Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćio je da je pronađeno 14 mrtvih tijela te da je "jako puno" unesrećenih kao i prijava o nestalim osobama.

Najteže su pogođena područja Jablanice i Konjica, koje se nalaze na pola puta od Mostara prema Sarajevu, gdje je voda u jednom selu prešla preko krovova kuća.

Glavna cestovna i željeznička veza između sjevera i juga zemlje je u potpunosti prekinuta, a u djelomičnom prekidu je i telefonska komunikacija.

U mjesto Komadonovo vrelo, desetak kilometara južno od Jablanice, u rijeku Neretvu se urušilo pedesetak metara magistralne ceste. Iz Željeznica Federacije BiH su potvrdili za RSE da je otkazano saobraćanje vozova između Sarajeva i Čapljine, zbog oštećene pruge koja je u nekim dijelovima ostala "visiti" u zraku.

Osim odrona, klizišta i izlijevanja rijeka, na tamošnjoj rijeci Drežanjki porušeni su mostovi, a prijetilo je i izlijevanje rijeke Neretve. Urušile su se i ceste od Jablanice prema sjeveru i gradu Prozor-Rama.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG